Mi az övsömör?

Az övsömör a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás.

A bárányhimlőt okozó vírus a betegség lezajlása után életben maradhat a szervezetben, és “megbújik” a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben.

Az övsömör a nevét a jellegzetes tünetéről kapta, amikor a gerincvelőből kilépő vírusok a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoznak.

Az övsömör jellegzetes tünetéről kapta nevét. Fotóillusztráció: Getty Images

Az övsömör tünetei a duzzadt vörös foltok a has középvonalában, amik felszínén hólyagok alakulnak ki. Ezek kialakulásukat követően hamarosan kifakadnak. A bőrelváltozás 2-4 hét alatt, többnyire nyomtalanul, olykor azonban hegek hátrahagyásával gyógyul. A gyulladást forrázásszerű fájdalom kíséri.

Mivel az érzőideg is gyulladt, az idegfájdalom már a bőrkiütések előtt jelentkezhet és azok elmúltával is fennmaradhat. A bőrkiütések nélküli idegfájdalom számos betegség tünetét utánozhatja.

További tudnivalók az övsömörről itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: egyértelműen vagy egyértelmüen? Augusztus 25. – miről nevezetes? Ki adhat vért? Hogyan írjuk helyesen: dicsér vagy dicsér? Németországban nincs sebességkorlátozás? Hogyan írjuk helyesen: hígító vagy higító? Mikor van Tádé névnap? Augusztus 13. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: Linuxszal vagy Linuxal? Keresztrejtvény – 10.29.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.