Mi az övsömör?

Az övsömör a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás.

A bárányhimlőt okozó vírus a betegség lezajlása után életben maradhat a szervezetben, és “megbújik” a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben.

Az övsömör a nevét a jellegzetes tünetéről kapta, amikor a gerincvelőből kilépő vírusok a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoznak.

Az övsömör jellegzetes tünetéről kapta nevét. Fotóillusztráció: Getty Images

Az övsömör tünetei a duzzadt vörös foltok a has középvonalában, amik felszínén hólyagok alakulnak ki. Ezek kialakulásukat követően hamarosan kifakadnak. A bőrelváltozás 2-4 hét alatt, többnyire nyomtalanul, olykor azonban hegek hátrahagyásával gyógyul. A gyulladást forrázásszerű fájdalom kíséri.

Mivel az érzőideg is gyulladt, az idegfájdalom már a bőrkiütések előtt jelentkezhet és azok elmúltával is fennmaradhat. A bőrkiütések nélküli idegfájdalom számos betegség tünetét utánozhatja.

További tudnivalók az övsömörről itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Melinda névnap? Mi Tolna megye székhelye? Hogyan lehet könnyen, gyorsan megpucolni a fokhagymát? Hogyan írjuk helyesen: bízva vagy bizva? Hogyan írjuk helyesen: gyanú vagy gyanú? Október 11. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: gallyaz vagy gajjaz? Hogyan írjuk helyesen: gólya vagy gója? Hogyan írjuk helyesen: játszani vagy jáccani? Keresztrejtvény – 10.25.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.