Mi köze a bárányhimlőnek a bárányokhoz?

A szelídség.

 

barikak

A bárányhimlő (Varicella simplex) a bárányok közt nem terjed, nem tőlük kapjuk el, és a gyógyításához sincs a kis gyapjasoknak semmi közük. Az elnevezés az állatfaj szelídségére utal. A (fekete) himlő (Variola vera) néven ismert, az emberiség történetében mély nyomot hagyó és milliós nagyságrendű áldozatot követelő betegséghez képest ugyanis a bárányhimlő határozottan enyhe lefolyásúnak számít (lásd: “szelíd, mint a bárány”).

Évszázadokon át azt gondolták, hogy a két betegség azonos, csak különböző súlyosságú lefolyásuk lehetséges. Csak a 18. század végén sikerült egy William Heberden nevű angol orvosnak bebizonyítania, hogy különálló betegségről van szó, de még sokáig tartott, amíg eredményeit a szakma elfogadta. Az 1800-as évek végi magyar orvosi feljegyzések is óvatosan fogalmaznak: „…sok hasonlatosságot mutat az igazi himlőhöz, ma azonban az orvosok túlnyomó része ettől egészen eltérő betegségnek tartja…”.

Azért ne felejtsük el, hogy ezt a barátságos nevű betegséget is nagyon komolyan kell venni: 100 bárányhimlős gyerekből 3-5-nél súlyos szövődmények is kialakulnak.

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb és legragályosabb, cseppfertőzéssel terjedő gyermekbetegség, amelyen a védőoltással nem védett emberek zöme még gyermekkorában átesik. Kialakulása fő időszaka a 3 és 10 éves kor közötti időre tehető, de általában legkésőbb a 15 éves korig megtörténik. A csecsemők ritkábban kapják meg a szoptatási idő alatt, mert az anyatejen keresztül az anya immunitását élvezik.

A betegséget a varicella-zoster vírus (herpeszvírus) (VZV) vagy más néven HHV-3 okozza, egyike a 8 ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak.

A járványok időszaka főleg télre és tavaszra tehető. Akit egyszer megfertőzött a bárányhimlő, az általában egy életre védetté válik, de előfordulhat másodlagos fertőzés, ha az első túl enyhe lefolyású volt, vagy túl korán történt. A vírus a fertőzés lefolyása és a gyógyulás után megmarad a gerincoszlop melletti idegdúcokban, s később, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, kiújulhat felnőtt korban övsömör formájában.

Többet is megtudhat a bárányhimlőről, ha ide kattint.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: ijed vagy ilyed? Whiskey vagy whisky? Mi a különbség? Hogyan írjuk helyesen: kellett vagy kellet? Keresztrejtvény – 07.11. Keresztrejtvény – 16.02.02. Hogyan írjuk helyesen: Erzsébet híd vagy Erzsébet-híd? Hogyan írjuk helyesen: 5-tel vagy 5-el? Hogyan írjuk helyesen: rúgás vagy rugás? Mikor van Abigél névnap? Mikor van Mirella névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.