Mi az endometriózis?

Az endometriózis nőgyógyászati betegség. 

Az endometriózis során a méh nyálkahártyájának darabjai valamilyen oknál fogva nem ürülnek ki a szervezetből, hanem máshová ágyazódnak be.

Az endometriumok ( a méh nyálkahártyái) ily módon elsősorban a petefészkekbe, a bélfalba vagy a húgyhólyagba kerülnek. A gond ott kezdődik, hogy menstruációkor ezek nem tudnak hová kilökődni, viszont a méhnyálkahártyához hasonlóan megduzzadnak, fájni kezdenek és káros ciszták vagy hegek keletkeznek belőlük. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

Fotó: Getty Images

Az endometriózis tünetei sajnos nem utalnak egyértelműen a betegségre, így csak ezek alapján kimutatni a kórt nem lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan figyelmeztető jelek, melyek indokolnának a kivizsgálást. Ilyen lehet például az igen fájdalmas menstruáció, az ismeretlen eredetű hasi fájdalom, a sikertelen terhességek vagy a meddőség is.

További fontos tudnivalók itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Miksa névnap? Keresztrejtvény – 16.11.26. Mikor van Renátó névnap? Mikor van Bálint névnap? Hogyan írjuk helyesen: általában vagy álltalába? Ehetek tojást, ha magas a koleszterinszintem? Mikor van Ferenc névnap? Hogyan írjuk helyesen: pocsolya vagy pocsoja? Melyik Magyarország legjobb étterme? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.