Mi az endometriózis?

Az endometriózis nőgyógyászati betegség. 

Az endometriózis során a méh nyálkahártyájának darabjai valamilyen oknál fogva nem ürülnek ki a szervezetből, hanem máshová ágyazódnak be.

Az endometriumok ( a méh nyálkahártyái) ily módon elsősorban a petefészkekbe, a bélfalba vagy a húgyhólyagba kerülnek. A gond ott kezdődik, hogy menstruációkor ezek nem tudnak hová kilökődni, viszont a méhnyálkahártyához hasonlóan megduzzadnak, fájni kezdenek és káros ciszták vagy hegek keletkeznek belőlük. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

Fotó: Getty Images

Az endometriózis tünetei sajnos nem utalnak egyértelműen a betegségre, így csak ezek alapján kimutatni a kórt nem lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan figyelmeztető jelek, melyek indokolnának a kivizsgálást. Ilyen lehet például az igen fájdalmas menstruáció, az ismeretlen eredetű hasi fájdalom, a sikertelen terhességek vagy a meddőség is.

További fontos tudnivalók itt.Mikor van Black Friday 2022-ben? Hogyan írjuk helyesen: pénz vagy péndz? Cukorborsó fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a cukorborsó? Május 25. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.09.13. Mikor kell az órát átállítani? Keresztrejtvény – 16.11.05. Május 27. – miről nevezetes? Február 23. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 12.22.