Mi az endometriózis?

Az endometriózis nőgyógyászati betegség. 

Az endometriózis során a méh nyálkahártyájának darabjai valamilyen oknál fogva nem ürülnek ki a szervezetből, hanem máshová ágyazódnak be.

Az endometriumok ( a méh nyálkahártyái) ily módon elsősorban a petefészkekbe, a bélfalba vagy a húgyhólyagba kerülnek. A gond ott kezdődik, hogy menstruációkor ezek nem tudnak hová kilökődni, viszont a méhnyálkahártyához hasonlóan megduzzadnak, fájni kezdenek és káros ciszták vagy hegek keletkeznek belőlük. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

Fotó: Getty Images

Az endometriózis tünetei sajnos nem utalnak egyértelműen a betegségre, így csak ezek alapján kimutatni a kórt nem lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan figyelmeztető jelek, melyek indokolnának a kivizsgálást. Ilyen lehet például az igen fájdalmas menstruáció, az ismeretlen eredetű hasi fájdalom, a sikertelen terhességek vagy a meddőség is.

További fontos tudnivalók itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: nadragulya vagy nadraguja? Hogyan írjuk helyesen: azonosító szám vagy azonosítószám? Hogyan írjuk helyesen: mindenekelőtt vagy mindenek előtt? Mikor van Léna névnap? Péter családnév – mi az eredete, jelentése? Mi a címe a képnek? Mikor van Albin névnap? Hogyan írjuk helyesen: hárít vagy hárit? November 24. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 11.03.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.