Mi az ekcéma?

Az ekcéma allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Sokak életét megkeserítő, azonban nem fertőző betegség.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, ami hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Az égő, viszkető bőr szárazsága miatt kisebesedhet, fekélyesedhet is. Kezelésében egyaránt alkalmaznak helyi és szisztémásan kapható készítményeket. Fontos tudni, hogy a panaszok nem kezelhetőek antiallergén készítményekkel!

A kontaktekcéma a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás.

Az ekcéma tünetei. Fotóillusztráció: Getty Images

Az ekcémát számos dolog kiválthatja, az allergének leggyakrabban közönséges anyagok. Mint például a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, övek csatjában lévő nikkel és króm. Vagy a műszálas anyagok, mint például a nylon. De okozhatják élelmiszerek, például a tehéntej, tojás, citrusfélék, zöldségek, allergizálhat a háziporatka, a pollen, az állatszőr, toll. “Bűnös” lehet a hideg idő, a száraz levegő, az erős verítékezés, a stresszhelyzetek, a különféle kozmetikumok, vegyszerek is, de a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

Fotoallergiás kontaktekcémát okozhatnak bizonyos anyagok – fényvédők, borotválkozás utáni szerek, egyes parfümök, kátrány, olaj, antibiotikumok -, ha a beteg bőrét az ezekkel való érintkezés után éri napsütés.

Az ekcéma megelőzése, további hasznos tudnivalók itt.Július 2. – miről nevezetes? Hány haldokló falu van Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: borít vagy borit? Mikor van Tímea névnap? Október 29. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: abszolút vagy abszolult? A villám nem csap kétszer ugyanoda? Hogyan írjuk helyesen: növekvő hőmérséklet vagy melegedő hőmérséklet? Keresztrejtvény – 11.05. Hosszú hétvégék és ünnepnapok 2022-ben: melyik, mikor van?