Mi az ekcéma?

Az ekcéma allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Sokak életét megkeserítő, azonban nem fertőző betegség.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, ami hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Az égő, viszkető bőr szárazsága miatt kisebesedhet, fekélyesedhet is. Kezelésében egyaránt alkalmaznak helyi és szisztémásan kapható készítményeket. Fontos tudni, hogy a panaszok nem kezelhetőek antiallergén készítményekkel!

A kontaktekcéma a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás.

Az ekcéma tünetei. Fotóillusztráció: Getty Images

Az ekcémát számos dolog kiválthatja, az allergének leggyakrabban közönséges anyagok. Mint például a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, övek csatjában lévő nikkel és króm. Vagy a műszálas anyagok, mint például a nylon. De okozhatják élelmiszerek, például a tehéntej, tojás, citrusfélék, zöldségek, allergizálhat a háziporatka, a pollen, az állatszőr, toll. “Bűnös” lehet a hideg idő, a száraz levegő, az erős verítékezés, a stresszhelyzetek, a különféle kozmetikumok, vegyszerek is, de a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

Fotoallergiás kontaktekcémát okozhatnak bizonyos anyagok – fényvédők, borotválkozás utáni szerek, egyes parfümök, kátrány, olaj, antibiotikumok -, ha a beteg bőrét az ezekkel való érintkezés után éri napsütés.

Az ekcéma megelőzése, további hasznos tudnivalók itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Minek a rövidítése a Müpa? Járványügyi ki kicsoda: Gál Kristóf November 16. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: konvertál vagy átkonvertál? Hogyan írjuk helyesen: kikészít vagy kikészit? Hogyan lehet védekezni a könnygáz ellen? Mikor van Johanna névnap? Hogyan írjuk helyesen: szívesen vagy szivesen? Hogyan írjuk helyesen: bírálat vagy birálat? Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.