Mi az ekcéma?

Az ekcéma allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Sokak életét megkeserítő, azonban nem fertőző betegség.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, ami hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Az égő, viszkető bőr szárazsága miatt kisebesedhet, fekélyesedhet is. Kezelésében egyaránt alkalmaznak helyi és szisztémásan kapható készítményeket. Fontos tudni, hogy a panaszok nem kezelhetőek antiallergén készítményekkel!

A kontaktekcéma a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás.

Az ekcéma tünetei. Fotóillusztráció: Getty Images

Az ekcémát számos dolog kiválthatja, az allergének leggyakrabban közönséges anyagok. Mint például a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, övek csatjában lévő nikkel és króm. Vagy a műszálas anyagok, mint például a nylon. De okozhatják élelmiszerek, például a tehéntej, tojás, citrusfélék, zöldségek, allergizálhat a háziporatka, a pollen, az állatszőr, toll. “Bűnös” lehet a hideg idő, a száraz levegő, az erős verítékezés, a stresszhelyzetek, a különféle kozmetikumok, vegyszerek is, de a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

Fotoallergiás kontaktekcémát okozhatnak bizonyos anyagok – fényvédők, borotválkozás utáni szerek, egyes parfümök, kátrány, olaj, antibiotikumok -, ha a beteg bőrét az ezekkel való érintkezés után éri napsütés.

Az ekcéma megelőzése, további hasznos tudnivalók itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: ambiciózus vagy ambíciózus? Hogyan írjuk helyesen: abszolúte vagy abszolute? Hogyan írjuk helyesen – fridzsider, vagy frizsider? Hogyan írjuk helyesen: 0-t vagy 0-át? Hogyan írjuk helyesen: hajlik vagy halylik? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: gumiz vagy gumíz? Keresztrejtvény – 16.06.06. Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: csődbe megy vagy csödbe megy?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.