Mi az a pikkelysömör?

A pikkelysömör egy igen gyakori bőrbetegség. Nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat.

A pikkelysömör (pszoriázis) az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés, mely a bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz.

A vastag, piros, pikkelyes foltok leggyakrabban a könyökökön és a térdeken jelennek meg, de tünetei a hajas fejbőrön, a test felszínén bárhol jelentkezhetnek. A bőrelváltozás enyhe viszketéssel is járhat.

Fotóillusztráció: Pixabay

Fontos tudni, hogy nem fertőző, viszont tény, hogy nem nyújt túl szép látványt.
A pikkelysömör egy túlzott immunreakció következtében alakul ki, kiváltó okát azonban még nem tudják pontosan. Az biztos, hogy több tényező is felerősítheti a tüneteket – a legvalószínűbb, hogy genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Az egyik legnagyobb kockázati tényező az öröklődés lehet.

Kezeléssel többnyire tünetmentessé tehető, de mindig lehet tartani a tünetek kiújulásától.

A pikkelysömörnek több altípusa, megjelenési formája is van.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: rugó vagy rúgó? Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.03.28. Keresztrejtvény – 16.09.07. Hogyan írjuk helyesen: folyik vagy fojik? Hogyan írjuk helyesen: harmonika vagy harmónika? Június 27. – miről nevezetes? Agytorna 13. forduló: mi van a képen? Hogyan írjuk helyesen: kultúra vagy kultura?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.