Mi az a hagymakalendárium?

Egész évre vonatkozó, népi időjóslás.

 

Általában szilveszter napján készítik el, és újév reggelén nézik meg az eredményt. De olykor elkészítik más év végi, jeles naptári ünnepen is, pl. Luca napján.

Egy nagy fej hagymát négyfelé vágva, ízekre szednek. Ezután kiválasztanak 12 egészséges lemezt, és mindegyik közepébe egy csipet sót szórnak, az így előkészített hagymalemezeket pedig sorba téve tányérra, tepsibe helyezik, megjegyezve, melyik milyen hónapot jelöl. Végül az óév utolsó estéjén felteszik a kemence tetejére, és csak másnap nézik meg az eredményt. Amelyik lemezkén időközben elolvadt a só, az azt jelképező hónap csapadékos lesz, amelyik pedig száraz maradt, csapadékmentes hónapot jelent.

További érdekesség, hogy a só mennyiségével befolyásolható a jóslás, a több só hatására ugyanis jobban nedvesedik a hagymalemez.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Auréliusz névnap? Hogyan írjuk helyesen: pöfeteggomba vagy pöfeteg gomba? Hogyan írjuk helyesen: idegesít vagy ídegesít? Hogyan írjuk helyesen: feltűnik vagy feltünik? Mikor van Endre névnap? Mikor hajtottak végre utoljára halálos ítéletet Magyarországon, és miért végezték ki az elítéltet? Hogyan írjuk helyesen: hány vagy hányik? Hogyan írjuk helyesen: dicsér vagy dícsér? Ötöslottó nyerőszámok a 3. játékhéten 2017-ben Agytorna 31. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.