Mi az a BMI?

A testtömegindex, azaz angol rövidítéssel a BMI, egy mérőszám, amellyel a magasságunk és a súlyunk arányát tudjuk kifejezni.

A BMI kiszámításához a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben számolt testmagasság négyzetével. Ha az érték túl alacsony, akkor alultápláltságról, hogyha pedig túl magas, úgy túlsúlyról vagy elhízásról beszélhetünk.

Fotó: Getty Image

Ez utóbbi kettő nem ugyanazt jelenti: a túlsúlyos kategóriába azok az emberek esnek, akiknek a normálishoz képest 20 százalékkal nagyobb a testsúly és testmagasság aránya, vagyis BMI-értékük 25 és 29,9 kg/m2 közötti. Harminc, vagy azt meghaladó BMI-érték esetén elhízott, negyven felett pedig súlyosan elhízott a vizsgált személy.

Fontos, hogy önmagában a BMI-értékre inkábbiránymutatásként érdemes tekinteni, ugyanis a képlet számos fontos tényezőt nem vesz figyelembe, beleértve például a nemet vagy a test összetételét, azaz hogy a súlyunk mekkora részben származik izom- és zsírszövetekből.

További cikkek a testtömegindex témában itt.Keresztrejtvény – 16.03.12. Hogyan írjuk helyesen: rizibizi vagy rizi-bizi? Keresztrejtvény – 16.07.22. Keresztrejtvény – 11.26. Június 10. – miről nevezetes? Melyik a leghosszabb magyar településnév? Hogyan írjuk helyesen: helyszín vagy helyszin? Mikor van Linda névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 49. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: kulturális vagy kultúrális?