Mi az a BMI?

A testtömegindex, azaz angol rövidítéssel a BMI, egy mérőszám, amellyel a magasságunk és a súlyunk arányát tudjuk kifejezni.

A BMI kiszámításához a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben számolt testmagasság négyzetével. Ha az érték túl alacsony, akkor alultápláltságról, hogyha pedig túl magas, úgy túlsúlyról vagy elhízásról beszélhetünk.

Fotó: Getty Image

Ez utóbbi kettő nem ugyanazt jelenti: a túlsúlyos kategóriába azok az emberek esnek, akiknek a normálishoz képest 20 százalékkal nagyobb a testsúly és testmagasság aránya, vagyis BMI-értékük 25 és 29,9 kg/m2 közötti. Harminc, vagy azt meghaladó BMI-érték esetén elhízott, negyven felett pedig súlyosan elhízott a vizsgált személy.

Fontos, hogy önmagában a BMI-értékre inkább iránymutatásként érdemes tekinteni, ugyanis a képlet számos fontos tényezőt nem vesz figyelembe, beleértve például a nemet vagy a test összetételét, azaz hogy a súlyunk mekkora részben származik izom- és zsírszövetekből.

További cikkek a testtömegindex témában itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Alina névnap? Július 15. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: lesz vagy lessz? Hogyan írjuk helyesen: mély vagy méj? Mióta díszítünk karácsonyfát? Keresztrejtvény – 16.04.02. Hogyan írjuk helyesen: konzervatív vagy konzervativ? Agytorna 21. forduló: képrejtvény! Mikor van Román névnap? Hogyan írjuk helyesen: javít vagy javit?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.