Mennyi ideig tartott a legrövidebb háború?

38 percig.

palotaromok
A szétlőtt palota.

 

Az Egyesült Királyság és az afrikai Zanzibár között dúlt 1896-ban.

1896 augusztus 25-én váratlanul meghalt az akkori szultán, a britekkel addig szorosan együttműködő Hamad bin Thuwaini. Egyik unokatestvére, Khalid bin Barghash pedig szélsebesen elfoglalta a trónt.
A brit vezetésnek ez nagyon nem tetszett, ők ugyanis egy másik, együttműködésre szintén kész embert, Hamud bin Muhammedet szerettek volna a trónon látni. Mire azonban válaszlépés gyanánt ultimátumot adtak Khalid bin Barghash-nak, a trónbitorló addigra már meg is koronáztatta magát.
Másnap a szultáni palota előtt már öt hadihajóval, 150 tengerészgyalogossal várták a britek az ultimátum lejártát.

 

zanzibar_nungwi-sziget
A háborúnak vége. Ez is Zanzibár: a Nungwi-sziget festői halászfaluval.

 

Végül augusztus 27-én, reggel 9 óra 2 perckor a britek hadat üzentek, és megtámadták a szultáni palotát. A zanzibári hadsereg nem bírt a hatalmas katonai fölénnyel, és 38 perc után megadta magát. Bargash, vélhetően már az első lövések eldördültekor, menedéket kérve a német konzulátusra menekült. Hamud bin Muhammedet pedig még aznap a trónra ültették.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 225. forduló Mikor van Filoména névnap? Van-e Budapesten csokoládé-múzeum? Június 10. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: hevít vagy hevit? Keresztrejtvény – 16.03.09. Agytorna 166. forduló November 26. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: guriga vagy gúriga? Hogyan írjuk helyesen: mulandó vagy múlandó?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.