Mennyi az ideális összkoleszterinszint?

Legfeljebb 5,0 mmol/l.

koleszterin molekula

Egy vizsgálat szerint Magyarországon átlagosan 5,7 mmol/l az egyének összkoleszterinszintje. A triglicerid szint, ami szintén egy vérzsír, az emberek 18%-ának magasabb a határértéknek tekintett 2,3 mmol/l-nél. Később azonban ezt a határértéket 1,7 mmol/l-re módosították, így már 40%-nyian lépik túl ezt az értéket.

Magyarországon becslések szerint körülbelül 5 millió ember összkoleszterinszintje magasabb a normálisnál, az egyének több, mint 60%-a elhízott vagy túlsúlyos. Átfedések lehetnek az egyes csoportok között. A 2013. június 30-ig érvényes, az Egészségügyi Közlönyben megjelent szakmai irányelv szerint Magyarországon 600000 ember kapott a megjelenés idején koleszterincsökkentő szereket. Ezek kétharmad része a sztatinok közül került ki. Ugyanakkor az irányelvek szerint legalább 2 millió ember szorult volna lipidcsökkentő kezelésre.

A 2007-es európai irányelvek az egészséges népesség számára azt a javaslatot tették, hogy az összkoleszterinszintjük 5,0 mmol/l alatt legyen, hogy ezzel a szívbetegségeket és az érrendszeri betegségeket meg lehessen előzni.

Ha valaki a következő állapotok valamelyikében szenved: szív – vagy érrendszeri betegség, krónikus veseelégtelenség, cukorbetegség, akkor 4,5 mmol/l-nél alacsonyabb elérendő összkoleszterinszintet tartanak kívánatosnak. Igen nagy kockázatú állapotban pedig legfeljebb 3,5 mmol/l-t.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: gyúró vagy gyuró? Hogyan írjuk helyesen: kitüntet vagy kitűntet? Hogyan írjuk helyesen: huzatos vagy húzatos? Mi a címe a képnek? Mikor van Martina névnap? Hogyan magyarázható ez az ijesztő jelenség a mozgóképeken? Ha kivágsz két tetves fát Óbudán, hányat kell helyette ültetni? November 16. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Mikor van Farkas névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.