Mennyi az ideális összkoleszterinszint?

Legfeljebb 5,0 mmol/l.

koleszterin molekula

Egy vizsgálat szerint Magyarországon átlagosan 5,7 mmol/l az egyének összkoleszterinszintje. A triglicerid szint, ami szintén egy vérzsír, az emberek 18%-ának magasabb a határértéknek tekintett 2,3 mmol/l-nél. Később azonban ezt a határértéket 1,7 mmol/l-re módosították, így már 40%-nyian lépik túl ezt az értéket.

Magyarországon becslések szerint körülbelül 5 millió ember összkoleszterinszintje magasabb a normálisnál, az egyének több, mint 60%-a elhízott vagy túlsúlyos. Átfedések lehetnek az egyes csoportok között. A 2013. június 30-ig érvényes, az Egészségügyi Közlönyben megjelent szakmai irányelv szerint Magyarországon 600000 ember kapott a megjelenés idején koleszterincsökkentő szereket. Ezek kétharmad része a sztatinok közül került ki. Ugyanakkor az irányelvek szerint legalább 2 millió ember szorult volna lipidcsökkentő kezelésre.

A 2007-es európai irányelvek az egészséges népesség számára azt a javaslatot tették, hogy az összkoleszterinszintjük 5,0 mmol/l alatt legyen, hogy ezzel a szívbetegségeket és az érrendszeri betegségeket meg lehessen előzni.

Ha valaki a következő állapotok valamelyikében szenved: szív – vagy érrendszeri betegség, krónikus veseelégtelenség, cukorbetegség, akkor 4,5 mmol/l-nél alacsonyabb elérendő összkoleszterinszintet tartanak kívánatosnak. Igen nagy kockázatú állapotban pedig legfeljebb 3,5 mmol/l-t.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Július 15. – miről nevezetes? December 19. – miről nevezetes? Mikor kezdődik a csillagászati Tavasz? Milyen eredetű az “iker” szavunk? Keresztrejtvény – 16.02.10. Mikor van Gerda névnap? Mikor van Zsanett névnap? Keresztrejtvény – 16.05.20. Hogyan írjuk helyesen: fogyj vagy foggy? December 2. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.