Mennyi a teleportálás világrekordja?

Optikai kábelen 100 km, szabad térben 143 km.

teleportA szabad térben való telepo

Egy 2015. szeptember 22-i sajtóközlemény szerint az amerikai National Institute of Standards and Technology (NIST – Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet) fény részecskékbe kódolt információt teleportált 100 kilométer távolságra optikai kábelen egy coloradói laborban.  Ezzel az egy évvel korábban felállított 25 km-es rekordot négyszerezték meg.

A szabad térben való teleportálás 143 kilométeres rekordját 2012-ben állították fel a Waterloo Egyetem tudósai a Kanári-szigeteken, La Palma és Tenerife szigetei között. Ez azért is volt jelentős eredmény, mert nagyjából ennyi a földfelszín és a Föld körül keringő műholdak közti minimum távolság.

A tudósok jelenleg még csak kvantumadatokat tudnak a módszerrel közvetíteni, jellemzően a fotonok valamely állapotáról szóló információt – pl. egy sorozatban elfoglalt időbeni helyüket. A jelenlegi technológia még igen  kezdetleges: az adattal kódolt fotonoknak mindössze 1% teszi meg a 100 kilométeres távolságot a kábelen.

  

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: ízes palacsinta vagy izes palacsinta? Hogyan írjuk helyesen: húszat vagy huszat? Hogyan írjuk helyesen: súlyos vagy sújos? Hogyan írjuk helyesen: gumi vagy gúmi? Hogyan írjuk helyesen: kulturális vagy kultúrális? Mi a címe a képnek? Január 12. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: húzatva vagy huzatva? Kocsis családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.07.18.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.