Melyik ülésben ülve van a legtöbb esélyünk túlélni egy repülőbalesetet?

A szárnyaktól hátrafelé találhatóak valamelyikében.

 

tuleles_repulo_baleset_esely 

A Popular Mechanics nevű oldal megvizsgálta az amerikai kereskedelmi repülőzésben 1971 és 2007 között történt baleseteket, egészen pontosan azokat, amelyeknek halálos áldozatai és túlélői is voltak. 

A 20 esetből 11-ben a hátsó üléseken utazók jártak kevésbé rosszul, 5 esetben az első sorokban utazók, 3 esetben nagyjából egyforma volt a ráta, míg egy esetben nem lehetett megállapítani az ülésrendet. 

A részletes üléskiosztásokkal rendelkező esetek adatai szerint a szárnyaktól hátrafelé 69% a túlélés esélye, középen 56%, míg elöl 49%.

aloha_243_boeing_737_baleset_hawaii_1988-aprilis-28

Ezen a képen épp egy olyan baleset következményei láthatók, ahol egyetlen utas kivételével mindenkinek, de leginkább az első sorban ülőknek mesébe illő mázlija volt. A hawaii Aloha légitársaság 1988 április 28-án szerencsétlenül járt  243-as járata Hilóból tartott Honoluluba, amikor a géptörzs felső fele a pilótafülke mögötti részen hirtelen leszakadt. A baleset valamivel 7000 m feletti magasságban történt, és az első öt üléssor utasai egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag a szabadban találták magukat. Nagy szerencséjükre mindannyiuk biztonsági öve be volt csatolva. A csodával határos módon 13 perccel később a gép sikeres kényszerleszállást hajtott végre a legközelebbi reptéren. A balesetnek egy halálos áldozata volt: egy légiutas-kísérő, akit a szétszakadó géptörzsön keletkezett nyíláson át robbanásszerűen távozó levegő magával rántott. Az utasok és a személyzet többi tagja (94 fő) túlélte a szerencsétlenséget, nyolcan szenvedtek súlyosabb sérüléseket.