Melyik a legjobb ingyenes vírusirtó Windowshoz?

Az AVG AntiVirus FREE 2014 ?

melyik legjobb vírusirtó windows

Sokan, sokfélét mondanak, és több jó válasz is van (ezért a kérdőjel a rövid válasz végén). Szóval vagy jó sokat olvas az ember a témában szaklapokat, fórumokat, vagy szakemberre hagyatkozik, aki már ezt remélhetőleg megtette helyette. A PC Magazine évente többször közzéteszi az épp piacon lévő vírusirtó szoftverek értékelést, éntöbbnyire rájuk hallgatok. Ők figyelik a antivirus megoldásokat tesztelő cégek értékeléseit, és ezek, valamint saját összehasonlátsaik alapján értékelik a programokat. A 2014 szeptemberi értékelésükből alábbiakat emelném ki.

Megelőzésre kiemelten most az AVG AntiVirus FREE 2014-et ajánlják vírusfelismerési képessége alapján.

A fertőző oldalak URL-jeinek blokkolása szempontjából az avast! Free Antivirus 2014 végzett az első helyen. Az ezüstérmes ebben a kategóriában az egyben a legígéretesebb új versenyzőnek kikiáltott Panda Free Antivirus 2015 lett.

A fentiekhez hasonló nagyon jó eredményt értek még el a következők: Comodo Antivirus 7, FortiClient 5.0, Avira Free Antivirus (2014), Bitdefender Antivirus Free Edition (2014). Én az utóbbit használom, mert kompakt, alig észrevehetően bújik meg, és nem zavar más alkalmazásokat. A többit nem próbáltam, valószínűleg nagyjából egyforma a hatékonyságuk.

Ha már megtörtént a baj, bekaptunk valami rosszindulatú szoftvert (virus, malware), és a fertőzött gépünket szeretnénk kipucolni, akkor jön a próbálkozás a kimondottan eltávolításra szolgáló megoldásokkal (cleanup tools, removal tools). Ezek gyakran agresszívabbak a megelőzést célzó szoftvereknél, így fennáll a kockázata, hogy elvész pár dolog a gépünkről, ami hiányozni fog, de az erőszakos vírusok ellen nincs puha harcmodor (előrelátó felhasználó pedig úgyis folyamatosan archivál). Ezek közül a PCMag első helyen a Malwarebytes Anti-Malware 2.0-t ajánlja. Szintén nagyon jó értékelést kapnak még ezek is:

  • Panda Cloud Cleaner
  • Comodo Cleaning Essentials 6

A Malwarebytesot én is használom, elég jók a tapasztalataim, de volt már olyan fertőzésem, ami nem hagyta elindítani a Windowst, és akkor ügyeskedni kellett a pendrive-ra feltöltött vírusirtókkal. Ilyen helyzetekre van a Pandának is megoldása, ami a mostani teszteken jól szerepelt. Nekem bevált még a HitmanPro with Kickstart is. Ilyen szorongatott helyzetben egyébként is jó, ha arra készülünk fel, hogy csak több program kipróbálása és kombinációja fog eredményt hozni.

 Ez is érdekelhet:

Mióta fut a Windows?