Március 9. – miről nevezetes?

Ezen a napon született Jurij Alekszejevics Gagarin a világ első űrhajósa 1934-ben. 

Gagarin emlékműve

Gagarin emlékműve Szaratovban, Oroszországban. Ahol Gagarin űrhajója földet ért.
(AMilkin/ Thinkstock)

1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajóval indult Bajkonurból. Repülése 108 percig tartott, egyszer kerülte meg a Földet ezalatt. Haláláról sokféle elképzelés létezett, valamint arról is, hogy vajon tényleg ő volt-e az első ember az űrben.

2008-ban ezen a napon volt népszavazás a vizitdíjról, kórházi napidíjról és a képzési hozzájárulásról. A KDNP és a Fidesz az „Igen” válaszra buzdított a kampány során, amely az eltörlést jelentette, míg az MSZP és az SZDSZ a díjak megtartása mellett foglalt állást. Magas részvétel jellemezte a szavazást, nem is számítottak ennyi emberre. Míg a szavazás eredménye mindhárom kérdés esetében körülbelül 82%-kal az eltörlés volt. A népszavazás kiírásának előzménye az volt, hogy 2007. február 15-től kórházi ápolási napidíjat és vizitdíjat kellett fizetni. 300 forint volt naponta ez az összeg. Az ebből származó bevételnek legalább harminc százalékát az orvosok és egészségügyi dolgozók teljesítmény alapú díjazására, jutalmazására kellett fordítani.

Névnapok: Franciska, Fanni.

Ezen a napon született:

  • Amerigo Vespucci felfedező 1451-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Aujevszky Aladár mikrobiológus 1933-ban. A nevéhez fűződik a kutyák veszettség elleni oltása Magyarországon.
  • Darvas Szilárd író, humorista 1961-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: egyetért vagy egyet ért? Mikor van Szalóme névnap? Szeptember 17. – miről nevezetes? Mikor van Dzsenifer névnap? Hogyan írjuk helyesen: nem tudom vagy nemtudom? Ötöslottó nyerőszámok a 7. játékhéten 2017-ben Július 19. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: Batthyány tér vagy Batyányi tér? Mikor van Vid névnap? Hogyan írjuk helyesen: ganaj vagy ganaly?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.