Május 16. – miről nevezetes?

A lelki elsősegély-szolgálatok világnapja

Lelki segély

1997-ben a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége május 16-át világnappá nyilvánította. Ezen a napon arra hívják fel a figyelmet, hogy az emberi kommunikáció krízis- és konfliktusoldó hatású. A lelki problémák és megbetegedések valamint az öngyilkosságok száma egyre nő a modern társadalmakban. Az öngyilkosságok tekintetében Magyarország vezető szerepet tölt be. Azokat a személyeket szeretnék segíteni, akik úgy gondolják, hogy önerejükből képtelenek kilábalni a válsághelyzetükből. Magyarországon 1970-ben alakult az első telefonos elsősegély szolgálat. Egyetlen telefonvonal volt akkoriban, egyetlen személy látta el az ügyeletet. Ma 22 szolgálat, ötszáznál is több önkéntessel működik. Hármas feladatot látnak el: mentálhigiénés prevenciót, vagyis lelki egészségvédelmet, krízis-intervenciót, öngyilkosság megelőzést.

A 116-123 telefonszámon bárki ingyenesen, névtelenül kérhet segítséget.

Május 16. az egyházban Nepomuki Szent János napja. Közép-Európában több hídon látható az a szobor, amely egy papot ábrázol, aki mutatóujját a szája elé téve csendre inti magát és a többi embert. A hidak szentje és a gyónási titkok vértanúja. Vencel király szerette volna megtudni, hogy felesége mit gyónt Jánosnak, de ő nem árulta el. Ezért egy hídról a Moldva folyóba lökték, ahol vértanú halált halt.

Névnapok: Mózes, Botond, János.

Ezen a napon született:

  • Rodolfo (Gács Rezső) bűvész, érdemes és kiváló művész 1911-ben.
  • Máthé Erzsi színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1927-ben.
  • Bérces Edit ultramaratoni futó, világ- és Európa-bajnok 1964-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Végvári Tamás színész 2010-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: mediterrán vagy mediterán? Mi a címe a képnek? Március 3. – miről nevezetes? Ötöslottó nyerőszámok a 49. játékhéten 2016-ban Mikor van Ida névnap? Hogyan írjuk helyesen: kéró vagy kéro? Hogyan írjuk helyesen: baloldalt vagy bal oldalt? Mikor van Dorina névnap? Hogyan írjuk helyesen: közbelép vagy közbe lép?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.