Május 14. – miről nevezetes?

1948-ban ezen a napon alapították Izrael Államot, Szent Korona ókeresztény vértanú napja

Júdea és Izrael ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. Nagyobbrészt izraelita vallású zsidók élnek itt, akik a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe. 1958-ban már 2 millióra nőtt a lakosság létszáma. Folyamatos összetűzések jellemzik Izrael és a környező államok viszonyát.

Szent Korona férjével, Viktorral a tébai sivatagban szenvedett mártírhalált. Leginkább Bajorországban és Ausztriában tisztelik, hazánkban nem tudott gyökeret verni a kultusza. Az uralkodói korona képe a régi ércpénzeken rajta volt. Így a névazonosság miatt érte az a kétes megtiszteltetés a szentet, hogy szerencsejátékosok, lottózók, szűkölködők, kincsásók segítségért fordulnak hozzá.

1925-ben ezen a napon repülőgépes felszállásokkal újra megindult a magaslégköri kutatás. A 7000 méterig terjedő légrétegek állapotáról gyűjtöttek adatokat, melyek még ma is fontosak.

Névnapok: Bonifác, Gyöngyi.

Ezen a napon született:

  • George Lucas filmrendező, szövegíró 1944-ben. Legfőképpen a Csillagok háborúja sorozatról ismert.
  • Mark Zuckerberg feltaláló, a Facebook megalkotója 1984-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Frank Sinatra énekes, színész 1998-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: húzatva vagy huzatva? Hogyan írjuk helyesen: jól képzett vagy jólképzett? Mi a címe a képnek? Mi a koleszterin? November 22. – miről nevezetes? Mióta van őszi szünet? Görögdinnye fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a görögdinnye? Keresztrejtvény – 08.17. Mikor van Örkény névnap? Mit mér az alkoholszonda?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.