Május 10. – miről nevezetes?

A mentők napja Magyarországon, Madarak és fák napja, Szent Jób napja

Madarak és fák napja

Az Önkéntes Mentőegyesület 1887. május 10-én alakult meg Budapesten. Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezte. 1948-ig a társadalmi egyesületek végezték ezt a feladatot. Ekkor létrejött az Országos Mentőszolgálat, és a mentés állami feladattá vált. Napjainkban irányítják a mentőszervezetek munkáját, szakembereket képeznek, oxyológiát tanítanak. Az életmentésben dolgozó orvosok, mentősök kapnak ezen a napon pénzjutalmat.

A Madarak és fák napjának célja, hogy a természetvédelem iránti elkötelezettséget erősítse, különösen a fiatalok körében.

Jób az Ószövetségben sokat tűrő, szenvedő férfi volt. Amerika felfedezésekor a szifilisz rohamosan terjedt. Áldozatai Jóbhoz imádkoztak segítségért.

Névnapok: Ármin, Pálma, Izidor.

Ezen a napon született:

  • Pápai Páriz Ferenc orvos 1649-ben.
  • Fred Astaire énekes, táncos, színész 1899-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Bálint Sándor néprajzkutató és művészettörténész 1980-ban. A „legszögedibb szögedi”. Legfőbb kutatási területei az Alföld néprajza, Szeged néprajza, vallási néphagyományok.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Milyen eredetű a komondor szavunk? Hogyan írjuk helyesen: hajlás vagy halylás? Keresztrejtvény – 10.25. Hogyan lehet kezelni a koronavírust? Hogyan írjuk helyesen: húszat vagy huszat? Melyik dalt játszotta le az MTV (Music Television) legelőször? Hogyan írjuk helyesen: higgye vagy higgye? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: külön vagy kűlön? Keresztrejtvény – 16.02.05.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.