Május 10. – miről nevezetes?

A mentők napja Magyarországon, Madarak és fák napja, Szent Jób napja

Madarak és fák napja

Az Önkéntes Mentőegyesület 1887. május 10-én alakult meg Budapesten. Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezte. 1948-ig a társadalmi egyesületek végezték ezt a feladatot. Ekkor létrejött az Országos Mentőszolgálat, és a mentés állami feladattá vált. Napjainkban irányítják a mentőszervezetek munkáját, szakembereket képeznek, oxyológiát tanítanak. Az életmentésben dolgozó orvosok, mentősök kapnak ezen a napon pénzjutalmat.

A Madarak és fák napjának célja, hogy a természetvédelem iránti elkötelezettséget erősítse, különösen a fiatalok körében.

Jób az Ószövetségben sokat tűrő, szenvedő férfi volt. Amerika felfedezésekor a szifilisz rohamosan terjedt. Áldozatai Jóbhoz imádkoztak segítségért.

Névnapok: Ármin, Pálma, Izidor.

Ezen a napon született:

  • Pápai Páriz Ferenc orvos 1649-ben.
  • Fred Astaire énekes, táncos, színész 1899-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Bálint Sándor néprajzkutató és művészettörténész 1980-ban. A „legszögedibb szögedi”. Legfőbb kutatási területei az Alföld néprajza, Szeged néprajza, vallási néphagyományok.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: rája vagy rálya? Február 17. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.09.15. Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fujj? Mióta ünnepeljük a Karácsonyt? Mit jelent a KRESZ szó? Augusztus 26. – miről nevezetes? Hol keressek húsvéti locsolóverset? Jónás családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: nefelejcs vagy nefelejts?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.