Körte fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a körte?

A körte néhány egyszerű lépés után könnyen lefagyasztható és sokáig tárolható a mélyhűtőben, így akár egész évben élvezhetjük az ízét. Fontos:  teljesen érett, lehetőleg kemény körtéket válasszunk a fagyasztásra.

Első lépésként a körtéket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kicsumázzuk: majd tetszés szerint felvágjuk: félbe, negyedekre, vagy szeletekre.

Körte fagyasztása
A körte fagyasztható akár nyersen, akár hőkezelés után is. Fotó: Getty Images

Második lépésként óvjuk meg a gyümölcsöt a barnulástól. Ezt a következőképpen tehetjük meg: 1 liter vízhez adjunk 3/4 teáskanál aszkorbinsavat, 1/4 teáskanál citromsavat, 3 evőkanál citromlevet, 1/2 evőkanál sót, és áztassuk be a körtét pár percre az oldatba.

Válasszuk ki a tartósítási módot: a gyümölcsöt lefagyaszthatjuk cukorban, vízben, de akár szárazon, főzetlenül is.  Tipp: pitékhez, vagy más főtt ételekhez a legjobb módszer, ha szárazon vagy cukorban tároljuk a gyümölcsöt.  

Fagyasztás cukorban

A körtét megszórjuk cukorral – ízlés kérdése, hogy mennyivel, literenként  1/2 csésze az ajánlott. Hagyjuk állni a körtét 10-15 percig, vagy amíg a cukor feloldódik és szirup képződik. Ezután tegyük a körtét üvegekbe – ne túl szorosan, hagyjunk helyet az üvegben – és mehet is a fagyasztóba.

Fagyasztás gyümölcslében vagy vízben

Blansírozzuk – hőkezeljük –  a körtét gyümölcslében (alma vagy fehér szőlő levében), vagy vízben 2 percig. Hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük a körtét üvegekbe, vagy más fagyasztásra alkalmas edényekbe, és töltsük ki az üres helyet a gyümölcslével vagy vízzel, ügyelve arra, hogy maradjon is még hely az üvegben/edényben. Használjunk egy darab viaszpapírt, hogy a körték víz alá kerüljenek. Ezután zárjuk le az üveget, és mehet a fagyasztóba.

Száraz csomagolás és fagyasztás

Helyezzük a nyerskörteszeleteket egy tepsire, vagy tálcára, és tegyük be gyorsfagyasztásra a mélyhűtőbe. Ha már megszilárdultak, vegyük ki, tegyük fagyasztózsákokba, és mehet vissza a fagyasztóba.