Ki zenésítette meg a Nemzeti Dalt?

Tolcsvay László

1973-ban Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóját ünnepelték. A KISZ vagy az Országos Rendező Iroda több ismert zenekart felkért, hogy zenésítsenek meg Petőfi verseket. Nem határozták meg, hogy melyeket. Tolcsvay László a Nemzeti Dalt választotta.

Tolcsvayék és a Trió néven szereplő könnyűzenei együttesével énekelték el a megzenésített verset az ORI épületében. Azonban az akkori politikai helyzetben ez merész vállalkozásnak bizonyult, így lemezen nem jelent meg. Sőt 1973-tól 1981-ig Tolcsvayék nem is adták elő. 1973 végén a Tolcsvay zenekar utolsó koncertjén elhangzott, itt sokan felvették szalagos magnóra. Ilyen zugfelvételről játszották a Szabad Európa Rádióban.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek? Király családnév – mi az eredete, jelentése? A vér savas vagy lúgos? Mennyi a vér pH-értéke? Hogyan írjuk helyesen: bíróság vagy biróság? November 6. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: saját kezűleg vagy sajátkezűleg? Mikor van Teodóra névnap? Mikor van Kordélia névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 25. játékhéten 2017-ben Édesebb a laktózmentes tej?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.