Ki volt az első, széles körben is ismert anorexiás ember?

Lord Byron (1788-1824).

 

anorexia

Bizony-bizony, az erősebbik nem indította el az emberi szervezetre igencsak veszélyes pszichés betegség “népszerűsítését”. A kicsapongó, botrányoktól sem mentes vad életmódjáról és zűrös nőügyeiről elhíresült költő az állandó fogyókúráival már a maga idejében divatot teremtett.

Meggyőződése volt, hogy életmódja nemcsak az általa hőn áhított alakhoz segíti hozzá, hanem az elméjére is jótékonyan hat. Mivel hízásra hajlamos alkatú volt, a kívánt súlyért egész életében meg kellett küzdenie, s már az egyetemi évektől fogva lényegében csak kétszersültön és ecetes krumplin élt.

Alkat, kinézet terén komoly elvárásai voltak a szebbik nemmel szemben is, ennek következtében aztán sok fiatal nő kezdett bele akkortájt egy-egy önpusztító diétázásba, csak azért, hogy elnyerje ezzel a költő tetszését.

Többek közt Lord Byron találta fel az almaecet-diétát is. A fogyókúra terén pedig egyenesen megszállott volt, s még akkor sem volt hajlandó letenni káros életmódjáról, amikor már számára is nyilvánvalóvá vált a tény, az állandó diétázásnak köszönheti romló egészségi állapotát.

Lord Byron az angol romantikus költészet egyik legismertebb képviselője volt. 1809-től kezdve azonban mindinkább a felvilágosodás klasszicizmusa felé fordult.

Arisztokrata családból származott ugyan, de családja hányatott élete okán gyermekkorát mégis nagy szegénységben töltötte. 1798-ban aztán egyedüli örökösként megörökölte nagybátyja vagyonát és címét.

Két alkalommal is körbeutazta Európát, 1823-ban csatlakozott a görög szabadságharchoz, egy évvel később, 1824. április 19-én mocsárlázba halt bele.

*

Napjainkra az anorexia világméretű problémává nőtte ki magát. A magazinok, divatbemutatók topmodelljei váltak szerte a világon a női ideál megtestesítőivé, s nők százezrei, milliói igyekeznek követni a példájukat, káros életmódjukat.

A betegség pedig olyannyira súlyos méreteket öltött, hogy kialakulása után a halálozási arány akár 8-9%-os is lehet. Egyes országokban pedig, ha kell, már törvényi szinten igyekeznek gátat szabni az új őrületnek, és Spanyolország, Olaszország, Izrael szigorú intézkedései után legutóbb Franciaországban fogadtak el olyan jogszabályt, amely egyenesen pénzbírsággal sújtja azokat a cégeket, ügynökségeket, amelyek túlontúl is sovány modellekkel dolgoznak, illetve azon weboldalakat, amelyek az anorexiát vagy a kóros soványságot népszerűsítik.

*

Ahogy itt jár-kél

Ahogy itt jár-kél, szép, miként
a csillagtüzes éjszaka;
fénybe árnyat és árnyba fényt
szűr arca, szeme, mosolya:
oly szeliden ragyog felénk,
ahogy a vad nappal soha.

Egy sugár még, egy árnyat el, –
s a fele báj nem volna itt,
a varázs, mely arcán tüzel
s belengi holló-fürtjeit
a drága fej körül, amely
égi eszmékről álmodik.

S mi ajkán s homlokán lebeg,
az a pír, az az eleven,
s az a derű a szeretet
munkáját zengi édesen:
földi jóságot és szivet,
melyben tiszta a szerelem.

(Szabó Lőrinc fordítása)

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: golyó vagy gojó? Május 28. – miről nevezetes? Agytorna 41. forduló Hogyan írjuk helyesen: ideg vagy ídeg? Június 24. – miről nevezetes? Mikor van Valér névnap? Hogyan írjuk helyesen: indítja vagy inditja? Mikor van Anikó névnap? Mikor van Eufrozina névnap? Hogyan írjuk helyesen: előreláthatólag vagy előre láthatólag?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.