Ki építette az Országházat?

Steindl Imre építész

parlament

Biztosan volt segítsége is a konkrét kivitelezésben. 1882-es tervpályázaton az ő neogótikus terveiről gondolták, hogy a magyar Alkotmányt és a nemzeti öntudatot a legméltóbban fejezi ki. Az épület belsejének megvalósítása barokk és reneszánsz ihletésű.

1902. október 8-án adták át az Országházat. Steindl Imre néhány héttel a nagy esemény előtt halt meg Budapesten. A Parlament Budapest jelképe, az ország egyik legnagyobb épülete. 268 méter hosszú, 118 méter széles, kupolájának magassága pedig 96 méter.

Steindl Imre egyéni képviselője volt a magyar historizáló építészetnek. Eklektikus művészként a nevéhez fűződik az aradi Városháza tervezése, a pesti Kereskedelmi és Iparbank székházának építése, valamint a debreceni Arany Bika Szállóé is. Műemlék restaurátorként főként templomokban dolgozott.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: Japán vagy Jappán? Fotózkodj Bubbával – A JÁTÉK MENETE Hogyan lehet a hóba rajzolni? Keresztrejtvény – 16.09.21. Hogyan írjuk helyesen: guggol vagy gugol? Hogyan írjuk helyesen: bőrönd vagy börönd? Milyen eredetű a bölcső szavunk? Melyik autó a legdrágább Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: bizsu vagy bizsú? Hogyan írjuk helyesen: szájharmonikázik vagy szájharmónikázik?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.