Ki adhat vért?

Minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt.

vervetel

Nők évente három alkalommal, férfiak pedig ötször adhatnak vért. Két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie. Mindenképp szükséges vinni a személyazonosításra alkalmas igazolványt (személyigazolványt vagy útlevelet vagy jogosítványt vagy diákigazolványt) és lakcímkártyát, TAJ-kártyát is.

A véradásra való alkalmasságot Magyarországon minden esetben orvos bírálja el. Vérvétellel történik a vér hemoglobin koncentrációjának mérése. Alacsony érték esetén ideiglenesen kizárják a jelentkezőt a véradás lehetőségéből. Ahogyan nátha, herpesz, kisebb-nagyobb műtétek előtt és után is. Végleges kizárást jelenthetnek egyes fertőzések: HIV veszélyeztetettség, vérrel átvihető fertőzések. Nem fertőző betegségek közül például vérképzőszervi betegségekben, kezeletlen magas vérnyomásban szenvedők is kizárásra kerülnek.

A levett vért teszteknek vetik alá, így kiszűrhető a hepatitis B, hepatitis C, luesz, HIV fertőzés.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Péntek van-e? Keresztrejtvény – 16.02.13. Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: ítélet vagy ítélet? Mióta van dacebook? Augusztus 3. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: dönt vagy dőnt? Ki volt az első, széles körben is ismert anorexiás ember? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: nálad vagy nállad?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.