Ki adhat vért?

Minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt.

vervetel

Nők évente három alkalommal, férfiak pedig ötször adhatnak vért. Két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie. Mindenképp szükséges vinni a személyazonosításra alkalmas igazolványt (személyigazolványt vagy útlevelet vagy jogosítványt vagy diákigazolványt) és lakcímkártyát, TAJ-kártyát is.

A véradásra való alkalmasságot Magyarországon minden esetben orvos bírálja el. Vérvétellel történik a vér hemoglobin koncentrációjának mérése. Alacsony érték esetén ideiglenesen kizárják a jelentkezőt a véradás lehetőségéből. Ahogyan nátha, herpesz, kisebb-nagyobb műtétek előtt és után is. Végleges kizárást jelenthetnek egyes fertőzések: HIV veszélyeztetettség, vérrel átvihető fertőzések. Nem fertőző betegségek közül például vérképzőszervi betegségekben, kezeletlen magas vérnyomásban szenvedők is kizárásra kerülnek.

A levett vért teszteknek vetik alá, így kiszűrhető a hepatitis B, hepatitis C, luesz, HIV fertőzés.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.05.10. Hogyan írjuk helyesen: bőrű vagy börű? Hogyan írjuk helyesen: húzd vagy huzd? Mikor van Benedek névnap? Mikor van Gitta névnap? Keresztrejtvény – 16.06.18. Hogyan írjuk helyesen: dicséretes vagy dícséretes? Hogyan írjuk helyesen: gumi vagy gumí? Keresztrejtvény – 12.23. Mikor van Pelbárt névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.