Kenyér fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a kenyér?

A kenyér fagyasztása a legjobb megoldás, ha azt szeretnénk, hogy a megmaradt szeletek sokáig frissen maradjanak, és ne kelljen egy morzsát sem kidobni. Ha jól fagyasztjuk le, a kenyér hónapokig megőrzi a minőségét a mélyhűtőben.

Szeletelt kenyér fagyasztása

1. lépés:  Ha a cipó frissen sült otthon, vagy még melegen vásároltad a pékségből, akkor szeletelés előtt ellenőrizd, hogy teljesen kihűlt-e.  Ha igen, szeleteld a kívánt méretre. ( A szendvicsekhez ajánlott vékonyabbra, ha pirítóst készítenél belőle, akkor kicsit vastagabbra.) 

Tipp: Fagyasztás előtt azért is érdemes felszeletelni a kenyeret, hogy később ne kelljen kiolvasztani a teljes cipót, csak a kívánt mennyiséget.

2. lépés: Csomagold a szeleteket műanyag zacskóba, vagy zárható tasakba, ügyelve arra, hogy fagyasztás előtt a lehető legtöbb levegőt kiszorítsd belőle anélkül, hogy összenyomnád a kenyeret. Ezután még teheted fóliába vagy fagyasztópapírba is. A dupla csomagolás ugyanis tovább segít megőrizni a kenyér frissességét.  

Tipp: Érdemes felírni a csomagolásra a kenyér típusát és a fagyasztás dátumát. 

3. lépés: Tegyük a becsomagolt szeleteket a fagyasztóba. A legjobb minőség érdekében javasolt egy-két hónapon belül felhasználni, de akár 8 hónapig is fagyaszthatjuk a kenyeret, legyen az akár bolti, akár házi. 

Hogyan kell lefagyasztani a kenyeret?
A kenyér fagyasztása történhet szeletekben, de az egész cipót is betehetjük a mélyhűtőbe. Fotó: Getty Images

Egész kenyér fagyasztása

Az egész kenyeret is lefagyaszthatjuk, ugyanúgy dupla csomagolásban. Fontos azonban, hogy felolvasztás után használjuk is fel az egészet, ne tegyük vissza a mélyhűtőbe. 

A kenyér felolvasztása

A fagyasztóból kivéve a kenyér egy éjszakán át felolvad közvetlenül a konyhapultra, konyhaasztalra téve. Másnap reggel már fogyasztható is!

Ha több hónapig tároltad a kenyeret a fagyasztóban, és úgy találod, hogy a felolvasztott kenyér kissé száraz vagy már nem olyan finom magában, akkor remek francia pirítós, vagy éppen ropogós kruton készülhet belőle. 

Tipp: A fagyasztott szeleteket nem kell felolvasztani, ha pirítósként szeretnénk felhasználni. Egyszerűen csomagoljuk ki a szeleteket, és mehetnek is a kenyérpirítóba. (Lehet, hogy kicsit magasabbra kell állítani a hőfokot, mint egyébként tennénk.)

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: kulturális vagy kulturális? Hogyan írjuk helyesen: Szelidi-tó vagy Szelídi-tó? Karfiol fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a karfiol? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: hiszékeny vagy híszékeny? Melyek a legnépszerűbb kecskeméti magánrendelések? Mikor van Friderika névnap? Keresztrejtvény – 16.10.07. Hogyan írjuk helyesen: javít vagy javit? Hogyan írjuk helyesen: pulóver vagy pullóver?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.