Június 2. – miről nevezetes?

Szent Erazmus vértanú napja, De Sade márki születésnapja

de Sade márki kastélya

de Sade márki kastélya a domb tetjén

Erazmus 303-ban halt meg, a legenda szerint a beleit orsóra csavarva szakították ki, ezért a bélgörcsben szenvedők védelmezője. Ugyanakkor a csörlőre emlékeztetve az esztergályosoké is. Nem tartozik a nagyhírű szentek közé, annak ellenére, hogy a magyar középkorban számon tartották.

1740-ben ezen a napon született Donatien Alphonse Francois de Sade márki filozófus, író. A szexuális szabadság, szabadosság hirdetője volt, korának kiemelkedő filozófusa, míg mások szerint pedig bomlott elme. Nevéből ered a szadizmus szó. A felvilágosodás lezárója és egyben kritikusa is volt. Műveiben logikus és cinikus jövőképet rajzolt, erkölcs nélküli, kegyetlen, félelmetes világot ábrázolt. Szentséggyalázás és szodómia valamint tartozásai miatt többször került börtönbe. A közönséget sokkoló művei raboskodásai idején születtek, így a Justine és a Szodoma 120 napja című is. Egyik szokatlan gondolata a gyilkosság törvényessé tétele volt.

Névnapok: Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz.

Ezen a napon született:

  • Johnny Weissmuller versenyúszó, filmszínész, Tarzan alakítója 1904-ben.
  • Karinthy Ferenc író, újságíró 1921-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Ferenczy Béni szobrászművész, grafikus 1967-ben.
  • Turay Ida színésznő 1997-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mióta létezik hivatalosan a Tisza cipő ma is népszerű logója? November 20. – miről nevezetes? Növekedett-e a bűnözés mértéke az alkoholtilalom hatására? Hogyan írjuk helyesen: letöltés vagy letőltés? Péntek 13 – minden évben van? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: saját vagy salyát? Hogyan írjuk helyesen: mondd! vagy mond!? Hogyan írjuk helyesen: bízva vagy bizva? Hogyan írjuk helyesen: ízes palacsinta vagy izes palacsinta?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.