Június 15. – miről nevezetes?

Árpád-házi Boldog Jolán és Szent Vitus ókeresztény vértanú napja

Szent Vitus székesegyház Prága

Szent Vitus székesegyház Prága

Királyi és szent család sarja volt Jolán. 23 éven keresztül élt példás keresztény házasságban Boleszlávval. Három gyermeküket, Hedviget, Annát és Erzsébetet nevelte, mindamellett jó cselekedetek töltötték ki a napjait. Templomokban, kórházakban segített, ápolta a betegeket, szegényeket, árvákat. Férje halála után felosztotta a vagyonát, majd kolostorba vonult. Apátnő lett, de alázatosan szolgált mindenkit, szenvedéseit csendben tűrte. Halála után rövid idővel már sokan keresték fel a sírját, kérték közbenjárását az ügyeikben.

Szent Vitus vagy Vid a középkor kedvelt pártfogója, a Tizennégy segítőszent egyike, a szemérem elleni kísértésekben fordulhatnak hozzá. A Krisztus utáni első századok keresztény vértanúi a segítőszentek, akiket együtt hívnak segítségül. A számuk valószínűleg az apostolokra utal (tizenkét apostol, valamint Pál és Barnabás), az ő segítségüket is együtt kérték. Azt az ígéretet kapták Istentől a haláluk előtt, hogy megsegíthetik a nagy bajban hozzájuk fordulókat.

Névnapok: Jolán, Vid, Viola.

Ezen a napon született:

  • Tábori Nóra színművésznő 1928-ban.
  • Lőrincz L. László író 1939-ben.
  • Demis Roussos énekes, zenész 1946-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Erkel Ferenc zeneszerző, karmester 1893-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: január 10-én vagy január 10.-én? Agytorna: ez milyen logó? Járványügyi ki kicsoda: György István Mikor van Natália névnap? Mi az emotikon? Agytorna 166. forduló Hogyan írjuk helyesen: nőjön vagy nőjjön? Hogyan írjuk helyesen: megőriz vagy megöriz? Hogyan írjuk helyesen: felül vagy felűl? Mikor van Bazil névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.