Július 20. – miről nevezetes?

1958-ban ezen a napon született Sebeők János író, esszéíró, médiaszemélyiség.

1967-től, kilenc éves korától publikál verseket, majd szépprózát. Sárkányviadal című regénye volt az első műve, 1980-ban. 1991-ben A lázadó Bioszféra című könyve jelent meg, melynek érdekessége, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert párducketrecében ülve írta. Felhívni igyekezett a figyelmet a sokszínűség, azaz a biodiverzitás csökkenésére. 2003-ban a Big Brother valóságshowban is részt vett. Győzikével volt napokon keresztül összezárva. Küldetéstudattal érkezett a showba, fel akarta használni a szereplését arra, hogy az emberek és a természet viszonyának problémáit megvilágítsa, követőket szerezzen. Ez azonban nem sikerült. 2003 és 2009 között a bulvársajtó állandó szereplője volt. 2009-ben azonban elege lett ebből a világból, a médiabohóc szerepből, és elvonult a nyilvánosságtól. 2006-ban Melorepp Sebeők címmel lemeze jelent meg. Többek között a tévémacit nem kedvelő embereknek is iránymutatást nyújt egyik dalával.

Névnapok: Illés, Margaréta.

Ezen a napon született:

  • Martinovics Ignác szerzetes, a magyar jakobinus mozgalom szervezője 1755-ben.
  • Natalie Wood színésznő 1938-ban.
  • Kásás Tamás vízilabdázó 1976-ban.
  • Fehér Miklós labdarúgó 1979-ben. A portugál Benfica játékosa volt, valamint magyar válogatott is, amikor egy meccs 91. percében hirtelen összeesett, és az orvosi kezelés ellenére meghalt, mindössze 24 évesen.

Ezen a napon hunyt el:

  • Dózsa György, az 1514-es parasztfelkelés vezére, 1514-ben kivégeztek.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Mikor indult a ValóVilág? Mikor van Dömötör névnap? Keresztrejtvény – 11.18. Hogyan írjuk helyesen: ideg vagy ídeg? Mit ünneplünk pünkösdkor? Hogyan írjuk helyesen: hosszú vagy hoszú? Hogyan írjuk helyesen: szíj vagy szíjj? Hogyan írjuk helyesen: szalag vagy szallag? Keresztrejtvény – 07.21. Hogyan írjuk helyesen: naiv vagy naív?