Január 30. – miről nevezetes?

A lepra elleni harc világnapja

Spinalonga

Spinalonga, Európa egyik utolsó leprás kolóniájának helyszíne Krétán.
1957-ben zárt be.

Még napjainkban is 10-12 millió leprás személy él a világon. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 100 új esetet regisztrálnak. 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta a kórokozót. 1982 óta rendelkezésre áll az a gyógyszer kombináció, amellyel a betegség megszüntethető, de a kezelés egyes formák esetén akár több évet is igénybe vehet.

Bár már a Biblia is említi, igazából a keresztes háborúk idején terjedt el mindenfelé a lepra. A 12. században felismerték, hogy fertőző betegségről van szó, ezért szigorúan elkülönítették a leprásokat. A késő középkorban pontos menete volt a kiközösítésnek: halotti mise és szimbolikus temetési szertartás után a beteg fejére fekete kámzsát húztak, kezébe adták a leprások kereplőjét. A legszükségesebb használati tárgyait vihette magával a városfalon kívül létrehozott leprosoriumba, ahol társaival élt. Akár két évtizedig is tengethették itt az életüket, mert egy lassú lefolyású krónikus betegségről van szó.

Névnapok: Martina, Gerda, Jácinta.

Ezen a napon született:

  • Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 1882-ben.
  • Görgey Artúr honvédtábornok 1818-ban.

Ezen a napon halt meg:

  • Tinódi Lantos Sebestyén énekmondó, költő 1556-ban.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.06.11. Mi a címe a képnek? Február 7. – miről nevezetes? Hol jár iskolába Bubba? Mikor van Szimonetta névnap? Melyek a legnépszerűbb kecskeméti magánrendelések? Agytorna 248. forduló Keresztrejtvény – 16.07.06. Melyek a legnépszerűbb lány keresztnevek Magyarországon? Agytorna 176. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.