Mikor van Jácinta névnap?

Január 30-án.

Jácinta névnap - jácint csokor

jácintok

Görög mitológiai név latin Hyacithus formájából származó női nevünk.

Rokon női név a Hiacinta.

Férfi párja a Jácint.

A jácint virágnevünk is innen ered. Egy szép ifjú véréből fakadt a virág, akit az istenek féltékenységből megöltek a monda szerint.

Jácinta névnap - Pataki Jácinta munka közbenHíres Jácinták: Pataki Jácinta divatsminkes (képünkön), sminkoktató, Szent Jácinta III. rendi szűz, szerzetes.

 

Mariscotti Szent Jácinta (1585-1640) vagy Viterboi Szent Jácinta Viterboban született. Anyja grófnő volt. Apja a ferences rendi nővérekhez adta viselkedése miatt. Egy ideig világias életet élt, majd súlyos betegsége kapcsán megtért, vezekelt bűneiért és példamutató életet élt haláláig. Oktatta a novíciákat, segített a szegényeknek, csodákat is tulajdonítottak neki, például egyszer egy hajót húzott ki a partra a viharból. VI. Pius avatta szetté 1807-ben.

Jácinta névnap - jácintmezők Hollnadiában

Jácintmezők Hollnadiában

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Mikor van Ciprián névnap? Június 12. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: ifjúság vagy ifjuság? Ezért lesz “Nem tetszik” gomb a Facebookon Hogyan írjuk helyesen: szérű vagy szérü? Tényleg rosszabb minőségű a földgáz, mint korábban? Mióta foglalkoznak időjóslással? Keresztrejtvény – 16.10.09. Hogyan írjuk helyesen: kísért vagy kisért? Hogyan írjuk helyesen: fáradt vagy fáratt?