Január 24. – miről nevezetes?

1458. január 24-én Hunyadi Mátyást választották Magyarország királyává.

Matyas Kolozsvar

Ekkor azonban még nem koronázták meg, mert még csak 15 éves volt. Öt évre Szilágyi Mihályt nevezték ki mellé kormányzónak. Székesfehérváron került a fejére a Szent Korona 1464. március 29-én. Állandó zsoldoshadsereget alakított ki, ez volt a Fekete sereg. Trónra kerülése idején a kincstár bevétele nagyon alacsony volt. Új adórendszert vezetett be, mely az egész országra kiterjedt. Ugyanakkor a földesuraknak nem engedélyezte, hogy újabb adókat kivessenek. Ez az intézkedés hozzájárult ahhoz, hogy Mátyás, az igazságos megnevezés elterjedjen. Legismertebb hagyatéka a Corvina könyvtár, amelynek maradványai, a Corvinák a háborúkban elpusztultak. (A képen Mátyás szobra Kolozsváron).

Ez is érdekelhet: Igaz-e hogy Mátyást a Duna jegén választották királlyá?

Névnapok: Timót, Ferenc.

Ezen a napon született:

  • Németh Miklós politikus, miniszterelnök 1948-ban. A rendszerváltás előtt a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke volt, majd az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság miniszterelnöki pozícióját töltötte be 1990. május 23-ig.

Ezen a napon halt meg:

  • Sir Winston Churchill brit miniszterelnök, politikus, irodalmi Nobel-díjas 1965-ben.
  • L. Ron Hubbard író 1986-ban. A Szcientológia Egyház alapjául szolgáló filozófia kidolgozása fűződik a nevéhez.
  • Szondi Lipót pszichiáter 1986-ban. A Szondi-tesz megalkotója volt, amit ma is használnak a magyar klinikai pszichológiában.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

A magas koleszterin-szint növeli-e az infarktus kockázatát? Mi a címe a képnek? Mikor van Bernát névnap? Hogyan írjuk helyesen: hajlás vagy halylás? Hogyan írjuk helyesen: exférj vagy ex férj? Keresztrejtvény – 16.05.23. Hogyan írjuk helyesen: pusztító vagy pusztitó? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: köszönöm vagy köszőnöm? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.