Honnan tudom, hogy influenza vagy megfázás, amit elkaptam?

Van, hogy nem is olyan egyszerű megmondani, de a betegség kezdete árulkodó lehet.

 

influenza megfazas natha honnan tudjam

Mindkettő felső légúti betegség, mindkettőt vírusok okozzák, és a tünetek között is van átfedés.

A legszembetűnőbb a betegség kezdete: az influenza vírus jellemzően 2-3 nap lappangás után hirtelen dönt le, míg a megfázás lassan, egyre több tünetet mutatva alakul ki. Az influenzát jellemzően csak egyszer kapja el az ember egy szezonban.

Az influenza általában erősebb fáradtsággal, levertséggel jár, mint egy “sima” megfázás, de sokaknál a megfázás is produkálhat komolyabb tüneteket, pláne ha a szövődményeként valamilyen komolyabb fertőzést is beszed az ember.

A megfázás tünetei az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokkaparás, torokfájás, köhögés, fejfájás, könnyezés, fáradtságérzet, hőemelkedés, ha láz előfordul, az jellemzően enyhébb.

Általában néhány nap alatt pihenéssel, elegendő alvással, bőséges folyadékfogyasztással különösebb beavatkozás nélkül is elmúlik, de előfordul, hogy romlik a beteg állapota: felszökő láz, hidegrázás, köhögés, manduladuzzanat, arc- és orrüregi fájdalom esetén mindenképp forduljunk orvoshoz. Gyerekeknél a megfázás gyakori szövődménye a fülgyulladás, de a kezeletlen megfázásból tüdőgyulladás is kialakulhat.

Az influenza leggyakoribb tünetei a fejfájás, orrdugulás, torokfájás, köhögés, gyengeség, levertség, hidegrázás, étvágytalanság, végtagfájdalmak, hasmenés, hányás, láz. A magas láz gyakori (megfázás esetén ez ritka).