Hogyan magyarázható ez az ijesztő jelenség a mozgóképeken?

Nézd a kép közepén látható pontot…

pont

…, amíg az arcok félelmetessé nem válnak.

A magyarázat:

Az ember perifériális látása nagyjából 190 fokos szöget fog be. Ami egyrészt jó, mivel nagyon sok vizuális ingert vagyunk képesek így befogni. Persze ennek is megvan a maga hátránya. Iszonyatosan meg tudja tréfálni az agyat, olyat láthatunk, ami egyszerűen nincs is.

A retinának egy kicsi része a sárgafolt, itt található a két fotoreceptor – a csapok és pálcikák – közül a legtöbb csap. Szemünk ezen része felel az éleslátásért, lényegében a látás legfontosabb részét biztosítja. A fókusz a látóterünk nagyjából tíz százalékát teszi ki.

Ha elkezdjük nézni a keresztet, akkor arra fókuszálunk, de mivel lényegében nincs ott semmi, az agyunk megpróbálja a perifériális látásból érkező információkkal kiegészíteni a képet.

A folyamatosan változó kétoldali képeket az agy megpróbálja egyetlen képpé kombinálni, egyúttal a feldolgozásukkal is küzd, de mivel gyorsan villódzanak, ez mondhatni csak részben sikerül. Végeredményképp torz arcok villannak be, ami az agy munkájának tudható be, ahogy a folyton változó arcokból egyet próbál alkotni.Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: csókol vagy csokol? Hogyan írjuk helyesen: stílus vagy stilus? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: kis vagy kiss? Mikor érte el Magyarországot a csernobili radioaktív felhő? Mikor van Gergő névnap? Hogyan írjuk helyesen: míg vagy mig? Mi a címe a képnek? Emlékszel még, hogy kell üzenetet írni okostelefon nélkül?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.