Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az ekcéma nem gyógyítható egyszeri kezeléssel, a terápiája összetett. A legfontosabb teendő a tüneteket kiváltó allergén felkutatása és eltávolítása, amennyiben ez lehetséges.

Az ekcéma nem múlik el, legalábbis csak nagyon hosszú tünetmentes idő után lehet gyógyultnak tekinteni, hiszen bármikor visszatérhet, a nyugvó állapotból is fellángolhat újra

Előfordulhat, hogy a betegség megoldásának egyetlen módja az előidéző allergén teljes kiiktatása, ezért az ekcéma néha komoly munkahelyi gondot okozhat. Ez előfordulhat fodrászoknál, olyan munkásoknál, akik valamilyen kémiai iparágban dolgoznak (festékkel, ragasztóval, gyógyszerekkel, stb.) vagy kőműveseknél, akiknél nem ritkán allergia alakul ki a cementben levő krómra.

Az ekcéma kezelése összetett terápia. Fotó: Getty Images

A helyi kezelés célja egyrészt a gyulladás csökkentése, másrészt a felülfertőzés elkerülése. A nedvedző, gyulladt területre tehetünk fertőtlenítő – hűtő borogatást. Ezt követően gyulladáscsökkentő, szükség esetén fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel kenjük be. Egyes esetekben erősebb helyi gyulladáscsökkentő kezelés indokolt.

Fontos, hogy saját magát senki ne gyógyítsa szteroid tartalmú krémekkel, mert a szakszerűtlen alkalmazáskor ennek súlyos következményei lehetnek. A belső kezelés, mely a helyi kezelés mellett a viszketést és az allergiás gyulladást hivatott csökkenteni, lehet modern, második generációs, nem álmosító antihisztamin készítmény, amely már hosszantartóan is adható.

A súlyos kontaktekcémában néha kortikoszteroid tabletták szedését rendelik (például prednison).

Enyhébb esetekben vagy tünetmentes időszakokban is tanácsos kerülni az illatosított, színezett kozmetikumokat, samponokat, tusfürdőket, borotvahabokat, stb., helyettük semleges, natúr vagy szenzitív készítményeket kell használni.

További tudnivalók az ekcémáról itt.

Hasznos bőrápolási tanácsok a betegségben szenvedőknek itt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ötöslottó nyerőszámok a 45. játékhéten 2016-ban Tudtad, hogy a szökőnap nem február 29.? Agytorna 241. forduló Mi a címe a képnek? Mikor van farsang? Mikor van Zsombor névnap? Hogyan írjuk helyesen: intelligens vagy inteligens? Hogyan írjuk helyesen: lakos vagy lakós? Hogyan írjuk helyesen: mindjárt vagy mingyárt? Mennyivel megy a leglassúbb emlős?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.