Hogyan írjuk helyesen: pocsolya vagy pocsoja?

pocsolya.

A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: pocsolya.

A magyar helyesírás szabályainak egyik legtöbbet vitatott része a hagyományos írásmóddal foglalkozik. Sokak szerint a 21. században idejét múlt dolog ragaszkodni egyes beágyazott törvényszerűségekhez, míg mások szerint a nyelv sajátosságainak megőrzését segítjük elő ezekkel a szabályokkal. Az ly-nal írt szavaink szinte mindegyike ide kapcsolódik, így a pocsolya is, hasonlóképpen, mint a gólya, a csermely, a lyuk, a súly, stb.
A 88. szabály kimondja, hogy ma már nincs különbség a kiejtésben ly és j között, ahogyan arra is kitér, hogy amennyiben kétségünk támadna (hogy akkor most ly, vagy j…), célszerű lehet akár szótárakat is segítségül hívunk.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Lehet-e kötelező az alkoholvizsgálat a munkahelyen? Mi a teendő méh- vagy darázscsípés esetén? Ötöslottó nyerőszámok a 33. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: Firefoxszal vagy Firefoxxal? Mióta megyeszékhely Zalaegerszeg? Hogyan írjuk helyesen: alkoholizál vagy alkoholízál? Hogyan írjuk helyesen: nyírfa vagy nyirfa? Hogyan írjuk helyesen: köszi vagy kőszi? Hogyan működik a Google Deep Dream Generátora? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.