Hogyan írjuk helyesen: most már vagy mostmár?

most már.

A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: most már.

A most már szókapcsolat helyesírását vizsgálva a fő probléma valószínűleg a kiejtésben, illetve egy rokonértelmű szó helyesírásában keresendő. Kiejtés szerint gyakran egybetartozóként kezeljük e két szót (mostmár), ami gyakran arra sarkallhat bennünket, hogy ennek megfelelő megoldást alkalmazzunk írásban is (helytelenül). (A különírás és az egybeírás egyébként a magyar helyesírás egyik legkomolyabb kihívásának számít, s bár esetünkben nem feltétlenül ez a szabály a leginkább mérvadó).
Létezik ugyanakkor egy – napjainkban a köznyelvben már kevésbé használatos – kifejezés is, mely szinonimája a most már alaknak: az immár.
A Magyar Nyelv Értelmező szótára szerint „a már határozószó (nyomatékos) megfelelőjeként” használja az irodalmi nyelv.December 31. – miről nevezetes? Kicsoda Kulcsár Edina? November 21. – miről nevezetes? Hány magyar miniszterelnököt végeztek ki? Mikor van Iván névnap? Hogyan írjuk helyesen: hagyjátok vagy haggyátok? Hogyan írjuk helyesen: azonosító szám vagy azonosítószám? A türelmi idő meddig tart az új megyei autópálya matrica vásárlás kapcsán? Hogyan írjuk helyesen: gúnyos vagy gúnnyos? Hogyan írjuk helyesen: ízelítő vagy izelítő?