Hogyan írjuk helyesen: most már vagy mostmár?

most már.

A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: most már.

A most már szókapcsolat helyesírását vizsgálva a fő probléma valószínűleg a kiejtésben, illetve egy rokonértelmű szó helyesírásában keresendő. Kiejtés szerint gyakran egybetartozóként kezeljük e két szót (mostmár), ami gyakran arra sarkallhat bennünket, hogy ennek megfelelő megoldást alkalmazzunk írásban is (helytelenül). (A különírás és az egybeírás egyébként a magyar helyesírás egyik legkomolyabb kihívásának számít, s bár esetünkben nem feltétlenül ez a szabály a leginkább mérvadó).
Létezik ugyanakkor egy – napjainkban a köznyelvben már kevésbé használatos – kifejezés is, mely szinonimája a most már alaknak: az immár.
A Magyar Nyelv Értelmező szótára szerint „a már határozószó (nyomatékos) megfelelőjeként” használja az irodalmi nyelv.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: irtani vagy írtani? Van különbség az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetés és riasztás között? Mi köze van a plátói szerelemnek Platón “magánéletéhez”? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: négykerék-meghajtású vagy négy kerék meghajtású? Hogyan írjuk helyesen: idő vagy idö,? Kiss családnév – mi az eredete, jelentése? Az HBO GO próbaidőszak ingyenes? Hogyan írjuk helyesen: fűt vagy füt?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.