Hogyan hatnak a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek?

Csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, azonban lehetnek mellékhatásaik.

atorvastatin

Koleszterinszin-csökkentő gyógyszerként leggyakrabban a sztatin csoport tagjait alkalmazzák. Belgyógyászok fontosnak tartják az LDL-koleszterin szintjét csökkenteni, mert úgy gondolják, hogy magas érték esetén nagyobb az esély a szívinfarktus kialakulására.

A sztatin csoport tagjai valóban tudják sikeresen csökkenteni a koleszterinszintet. Azonban több megfigyelést, tanulmányt is végeztek, ahol két csoportot hasonlítottak össze. Az egyik csoportba olyan személyeket soroltak, akik kaptak sztatin tartalmú gyógyszert, míg a másik csoportba pedig olyan személyeket soroltak, akik nem kaptak ilyet. Arra a megállapításra jutottak, hogy érszűkület szempontjából körülbelül egyforma volt a két csoport veszélyeztetettsége ugyanannyi idő alatt.

Több olyan vizsgálat is létezik, ami azt mutatja, hogy idősebb korban az alacsony koleszterin szintűek veszélyeztetettebbek. Ugyanakkor az is megállapításra került, hogy az alacsonyabb koleszterinszint még krónikus veseelégtelenség, AIDS-betegség, szívelégtelenség és rákbetegség esetén is rizikófaktor.