Hány haldokló falu van Magyarországon?

Legalább 60.

  

iborfia
Iborfia Magyarország legkisebb lélekszámú települése – Rigó Nikodémusz fotója

 

Ezek a törpefalvak néhány évtizeden belül végleg lekerülhetnek a térképről. A 2014-es, Központi Statisztikai Hivatal által végzett felmérésből az is kiderül, hogy ezek az erősen fogyó népességű törpefalvak főleg az észak-magyarországi, nyugat-dunántúli, somogyi és baranyai régióban találhatóak meg.

Törpefalvaknak egyébként azon településeket nevezik, amelyeknek lakossága kevesebb, mint 200 fő. A 2011-es népszámlálás idején még a 200 fő alatti törpefalvak adták az ország településállományának 13%-át, lakosságának ellenben csak kevesebb, mint 0,5%-át.

A törpefalvak közül is azon települések kerültek fel a kihalással fenyegetett települések listájára, amelyek népessége az elmúlt két népszámlálás között legalább 30%-al csökkent, valamint a 2011-es, legutóbbi népszámlálás idején az adott falu összlétszáma nem haladta meg a 200 főt. Az érintett 60 település többsége ráadásul ún. zsáktelepülés is, azaz megközelíthetőségük csakis egyetlen útirányon át lehetséges.

A 2011-es népszámlálás során a számba vett hatvan település összlétszáma együttesen 4770 fő volt. A legkisebb falu Iborfia volt akkoriban, mindössze 11 lakossal. Valamint a 60 település közül csak 19 olyan falu volt, ahol a népesség létszáma meghaladta a 100 főt. További 19 falu lélekszáma pedig már 50 fő alatt volt.

Ez a szomorú folyamat ráadásul egyenlőre megállíthatatlannak tűnik. A legfrissebb, 2014-es adatok alapján többek közt a hazai legkisebb település, Iborfia népessége is tovább csökkent, 8 főre.

 

elhagyott telepulesek torpefalvak magyarorszagon