Ha kivágsz két tetves fát Óbudán, hányat kell helyette ültetni?

19-et (igen tizenkilencet)

tetves fa

A három közül a két szélső a tetves fa

Kedves Olvasó! Nem ragadtattuk el magunkat. Egy óbudai társasház előtt valóban áll 2 tetvektől hemzsegő fa.

A társasház lakói már mindent megpróbáltak, hogy megmentsék a két fát. Mindenféle permettel permetezték, megmetszették a lombkoronát, a teljesen csupasz fát is újra permetezték. A munkálatokra már több mint százezer forintot költöttek, de a két fáról továbbra is ömlik a tetvek gusztustalan leve a járókelőkre és az ott parkoló autókra.

Gondolták, hogy kivágják a két fát és újat ültetnek helyette, de tudták, hogy nem ilyen egyszerű. (Erre is jó az internet.) Szabálykövető állampolgárokként felhívták az önkormányzatot, ahol szerencsétlenségükre egy fölényeskedő ügyintéző teremtette le őket. “Ha maga a közös képviselő, akkor ezt magának tudni kell”. Nem segített a tautológia, hogy hiszen azért hívta fel, hogy megtudja, amit tudni a kell. 

A fölényes ügyintéző később “megnyugtatta” a lakókat, hogy nyugodtan írjanak kérvényt a fa kivágásáról, úgyis elutasítják, mert majd kimennek, és megnézik, mit lehet tenni.

tetves levél

Pár hónapocska múlva jött a meglepő határozat, hogy engedik a fák kivágását (nem jöttek ki), de helyette 19 másikat kell ültetni, de nem is akármilyet. A fák fajtáját és az ültetés helyét is megmondták (a helyek más ingatlanok előtti részek). A kijövés helyett több hivatal és bizottság is ülésezett a témában. Ők hozták ezt a bölcs határozatot, melynek alapja az önkormányzat rendelete.

Idézzük:

“7. § (1) A fapótlási kötelezettség mértéke:
a) A pótlás során annyi fát kell ültetni, hogy azok törzsátmérőjének összege a kivágott fák törzsátmérőjének összegét 50%-al meghaladja. A törzsátmérőt a föld felszínétől 1,0 m magasságban kell mérni;
b) Ha a fa statikai szakvéleménnyel igazoltan épület, kerítés vagy bármely más építmény állagának veszélyeztetése, baleset elhárítása, illetve természetes úton történt kiszáradás miatt kerül kivágásra, a kivágott fák darabszámával megegyező fát kell ültetni;”

A fenti matek alapján jött ki a 19 fa. 

Nyilván a rendeletet arra az esetre találták ki, hogy ha valaki a háza elé garázsbeállót akar építeni vagy helikopterleszállót, akkor vegyen részt a környezeti kár visszapótlásában.

A lakók továbbra is úgy gondolják, hogy szerintük ezek menthetetlen fák, és ültetnének helyette másik kettőt. 

Valaki belegondolt, hogy mennyi pénzbe kerül két fa kivágása, 19 fa beszerzése és elültetése?

Valaki belegondolt, hogy mit tenne valaki, ha észrevenné egy nap, hogy a szomszédai megjelennek a háza előtt és fákat kezdenek ott ültetni?

Valaki belegondolt abba, hogy a környezet ésszerűbben kellene védeni, nem pedig ilyen idióta jogszabályokkal? 

Mi lenne, ha egyszer csak azon lepődnénk meg, hogy a hivatal munkatársai maguktól megjelennének a ház előtt (a közterületen) és megpróbálnák megmenteni és amikor ez nem sikerül, akkor maguk pótolnák a saját rendeletük szerint, hogy szavazópolgáraik fejére és autóira ne folyjon a tetves lé. Sajnos ez álomnak tűnik Óbudán, pedig van olyan kerület Budapesten, ahol ez a gyakorlat.