Gomba fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a gomba?

A gomba fagyasztása előtt nagyon fontos a megfelelő előkészítés, így őrzi meg sokáig textúráját és ízét. Több módszer közül is választhatunk, mindegyikben közös, hogy csak néhány percet vesznek igénybe. 

Fontos, hogy csak friss, jó állapotú gombákat válasszunk ki fagyasztásra. Kerüljük azokat, amik szárazak, ráncosak, elsötétültek, penészesek, vagy kellemetlen szagot árasztanak. 

A gombát fagyasztás előtt hőkezelni kell, mutatunk három lehetséges módszert.

Gomba, fagyasztás
A gombát fagyasztás előtt érdemes hőkezelni, így sokáig megőrzi minőségét. Fotó: Getty Images

Első lépésként mindig alaposan mossuk meg a gombát hideg vízben, távolítsuk el róla  az esetleges szennyeződéseket. Vágjuk le a szára végét.

1. Blansírozás

A blansírozással a gomba akár egy évig is eltartható a fagyasztóban, jó minőségű, ízletes marad. Ez a módszer különösen hasznos akkor, ha később például levesben szeretnénk felhasználni. Nem kell megvárni, míg kiolvad, fagyasztott állapotban hozzáadható.

Forraljunk fel egy fazékban legalább annyi vizet, ami teljesen ellepi majd a gombákat. Ha szeretnénk megőrizni a színét, akkor minden liter vízhez adjunk hozzá egy teáskanálnyi citromlevet. Vágjuk a gombát negyedekre, vagy szeletekre, de egészben  is blansírozhatjuk. Ha felforrt a víz, tegyük bele a gombát. Várjuk meg, amíg a víz újra felforr, majd 1-2 perc forralás után vegyük le a tűzről. Fontos, hogy ne főzzük meg teljesen. A főzési folyamat leállítása érdekében tegyük a gombát rögtön egy hideg vízzel teli tálba, és várjuk meg, amíg lehűlnek. Ezután csepegtessük le, majd tegyük fagyasztótasakokba – a lehető legkevesebb levegő maradjon bennük. De fagyasztást bíró dobozba is helyezhetjük a gombákat.

2. Párolás

Melegítsük fel a gombát egy serpenyőben kevés vajjal vagy olajjal, nagy lángon. Pároljuk körülbelül öt percig, vagy amíg a gombák teljesen megpuhulnak, és a folyadék nagy része elpárolog.

Ezután hagyjuk a gombát teljesen kihűlni, majd elcsomagolhatjuk a fagyasztáshoz.

3. Gőzölés

Áztassuk a gombát egy liter vízben öt percig, amihez egy teáskanálnyi citromlevet adtunk. Ezután gőzöljük az egész gombát 5 percig, a negyedekre vágott gombát 3 és fél percig, a szeletekre vágott gombát 3 percig.

Majd hagyjuk a gombát teljesen kihűlni, és elcsomagolhatjuk a fagyasztáshoz. Préseljük ki a lehető legtöbb levegőt a fagyasztótasakokból, mielőtt elraknánk, ez megakadályozhatja a fagyasztó égését. 

A megfelelően hőkezelt gombák 6 hónapig, de akár egy évig is megőrzik minőségüket a fagyasztóban.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: megbíz vagy megbiz? Szputnyik V vakcina: mit kell tudni az oltásról? Keresztrejtvény – 10.28. Mikor van Bernadett névnap? Az alkoholbetegek felnőtt gyerekei alkoholisták lesznek-e? Mikor kezdődött a 21. század? Hogyan írjuk helyesen: barter vagy bartell? Hogyan írjuk helyesen: íz vagy iz? Mit jelent a II-es terrorfokozat Magyarországon? Mióta tagja Magyarország a NATO-nak?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.