Kicsoda Geszti Péter?
Geszti Péter magyar előadó, dalszövegíró, színész és szinkronszínész, 1964. május 9-én született Budapesten.

Geszti Péter pályafutása

 Geszti Péter az X-Faktor 2014 tehetségkutató versenyben, a 12 élő adásba jutó versenyző kiválasztásán.
Geszti Péter az X-Faktor 2014 tehetségkutató versenyben, a 12 élő adásba jutó versenyző kiválasztásán. Fotó: RTL Klub/ Kovács Tamás

Színészi pályáját gyerekként kezdte, ő kölcsönözte a Mézga Család Aladárjának és Lúdas Matyinak a hangját. Az ELTE Tanárképző karán szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát 1989-ben.

A Rapülők és a Jazz+Az együttesek tagjaként vált igazán ismertté. A Rapülők zenekart 1992-ben alapította MC Gesztenye művésznéven Berkes Gáborral és Szentmihályi Gáborral. Az együttesnek nagy sikere volt, de közel két év múlva, 1994-ben feloszlott. A Jazz+Az együttest 1997-ben alapította Kozma Orsolyával, Váczi Eszterrel, Behumi Dorottyával és Dés Lászlóval, a formáció A miniszter félrelép és Kalózok című filmekhez is írt dalokat. 2011-ben új zenekart alapítottak Gereben Zitával és Sapszon Orsolyával Gringo Sztár névvel. Ugyanebben az évben a Sziget Fesztiválon 2 és fél órás koncertet adott, amelyben mind a három zenekara részt vett.

Íróként a Pesti Színházban nagy sikert aratott A dzsungel könyve című darabbal, aminek dalaiból kiadott lemez aranylemez minősítést kapott. Emellett több magyar énekesnek írt dalokat, például Görbe Nórának, Wolf Katinak a Manhattan és az Azok a fiúk együtteseknek. 2016-ban egy újabb nagy sikerű musical, A Pál utca fiúk dalain dolgozott Dés Lászlóval és Grecsó Krisztiánnal közösen.

Szinkronszínészként is tevékenykedett számos filmben és sorozatban, például ő volt Sid magyar hangja a Jégkorszak filmsorozatban.

Az első televíziós szereplései a Magyar Televíziónál voltak, a MITIŐK, a Rockstúdió és az Ász című műsorokban. A kétezres évek elején a TV2 csatorna Gesztiméter című kvízműsor házigazdája volt. Az RTL Klub X-faktor című tehetségkutató műsor első négy évadában zsűriként szerepelt. 2022-ben podcast sorozatot indított a YouTube-on Geszti+ néven.

A kilencvenes években a reklámiparban is tevékenykedett Geszti Péter. Elsőként az Akció Reklámügynökségnél volt reklám szövegíró, később kreatív igazgatóként dolgozott számos neves céggel. 2010-ben saját reklámügynökséget hozott létre OKEGO néven.

Geszti Péter díjai

  • 1988-ban Popmeccs díjat nyert, Év szövegírója kategóriában.
  • 1992-ben eMeRTon díjat kapott, amit a Magyar Rádió évenként oszt ki.
  • Neki ítélték a Magyar Televízió Nívódíját 1994-ben.
  • Egymás után kétszer, 1993-ban és 1994-ben Arany Zsiráf-díjat nyert.
  • 1994-ben megnyerte a Huszka Jenő-díjat.
  • Déri János-díjat ítéltek neki 1995-ben.
  • 2005-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.
  • Magyar könnyűzenéért járó VIVA Comet díjat nyert 2011-ben.
  • 2023-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjat nyert. 

Geszti Péter magánélete

Szülei közül mindketten a médiában dolgoztak, édesapja humorista és szerkesztő volt, édesanyja, Imre Márta az egykori Sláger Rádióban dolgozott. Geszti Péter nővére, Márta fiatalon elhunyt, édesanyjának segített felnevelni nővére gyermekeit.

Kétszer házasodott, első felesége Gryllus Dorka színésznő volt. Második házassága Ditz Edit producerrel köttettet, két gyermekük született, Geszti Sára Lujza és Geszti Lenke Róza.

Ez is érdekelhet: 

Mikor van Péter névnap?