Február 8. – miről nevezetes?

1957. február 8-án halt meg Neumann János matematikus.

Neumann és egy korabeli számítógép

Neumann és egy korabeli számítógép

Már tízéves kora előtt csodagyereknek számított. 1925-ben vegyészmérnök lett, egy évvel később matematikából doktorált. A Neumann-elv megalkotása kötődik a nevéhez. Ez tulajdonképpen az elektronikus számítógépek belső szervezésének elmélete, amely alapján készülnek a mai napig is a számítógépek. Memória, programtárolás, kettes számrendszer, utasítások rendszere tartozik ide.

Névnapok: Aranka, Jeromos.

Ezen a napon született:

  • Daniel Bernoulli matematikus, fizikus, orvos 1700-ban.
  • Jack Lemmon színész, filmrendező 1925-ben.
  • Szulák Andrea énekes, műsorvezető 1964-ben. 1994-ben megválasztották az év énekesnőjének.

Ezen a napon halt meg:

  • Móra Ferenc 1934. február 8-án Szegeden. Muzeológus, újságíró, író volt. Régészeti ásatásairól is ismert. A Békés megyei Kunágotán lovas sírokat tárt fel. Pályája kezdetén verseket írt. Szegeden ismerkedett meg Pósa Lajossal 1905-ben, aki hatására az ifjúsági irodalom felé fordult. Nagy sikerű regényével, a Kincskereső kisködmön cíművel, kötelező olvasmányként találkozhattunk. Önéletrajzi ihletésű mű, melyet 1918-ban írt. Két alkalommal filmet is forgattak belőle, valamint hangoskönyvként is megjelent. 
  • Karády Katalin színésznő, énekesnő 1990-ben.  

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? November 7. – miről nevezetes? Agytorna 16. forduló: képrejtvény! Agytorna 26. forduló: mi van a képen? Hogyan írjuk helyesen: személyes vagy szeméjes? Hogyan írjuk helyesen: futball vagy futbal? Agytorna 127. forduló Hogyan írjuk helyesen: Szabadság-szobor vagy Szabadságszobor? Hogyan írjuk helyesen: húsvét vagy húsvét?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.