Február 8. – miről nevezetes?

1957. február 8-án halt meg Neumann János matematikus.

Neumann és egy korabeli számítógép

Neumann és egy korabeli számítógép

Már tízéves kora előtt csodagyereknek számított. 1925-ben vegyészmérnök lett, egy évvel később matematikából doktorált. A Neumann-elv megalkotása kötődik a nevéhez. Ez tulajdonképpen az elektronikus számítógépek belső szervezésének elmélete, amely alapján készülnek a mai napig is a számítógépek. Memória, programtárolás, kettes számrendszer, utasítások rendszere tartozik ide.

Névnapok: Aranka, Jeromos.

Ezen a napon született:

  • Daniel Bernoulli matematikus, fizikus, orvos 1700-ban.
  • Jack Lemmon színész, filmrendező 1925-ben.
  • Szulák Andrea énekes, műsorvezető 1964-ben. 1994-ben megválasztották az év énekesnőjének.

Ezen a napon halt meg:

  • Móra Ferenc 1934. február 8-án Szegeden. Muzeológus, újságíró, író volt. Régészeti ásatásairól is ismert. A Békés megyei Kunágotán lovas sírokat tárt fel. Pályája kezdetén verseket írt. Szegeden ismerkedett meg Pósa Lajossal 1905-ben, aki hatására az ifjúsági irodalom felé fordult. Nagy sikerű regényével, a Kincskereső kisködmön cíművel, kötelező olvasmányként találkozhattunk. Önéletrajzi ihletésű mű, melyet 1918-ban írt. Két alkalommal filmet is forgattak belőle, valamint hangoskönyvként is megjelent. 
  • Karády Katalin színésznő, énekesnő 1990-ben.  

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ötöslottó nyerőszámok a 9. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: sehogy sem vagy sehogysem? Hogyan írjuk helyesen: azt is vagy aztis? Április 29. – miről nevezetes? Május 14. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: dió vagy dio? Május 27. – miről nevezetes? Mi az abszolút hidegrekord a Földön, amit természetes körülmények között mértek? Hol volt Budapesten a Banánsziget? Hogyan írjuk helyesen: iszik vagy iszík?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.