Február 12. - miről nevezetes?

1809-ben ezen a napon született Charles Robert Darwin az evolúcióelmélet atyja.evolució

Édesapja szerette volna, ha az orvosi pályát választja az ifjú Charles, de ő az érzéstelenítés nélkül végzett műtéteket végignézve rájött, hogy ez nem neki való. Ezután teológiát tanult. Cambridgeben érdeklődése a geológia irányába vitte. Felajánlottak számára egy öt évig tartó hajóutat, mely során lehetősége nyílt a világ több pontjára eljutni, és kutatóutakat tenni. 1839-ben megjelent az útleírásának első kiadása. A hajóút során még nem fogalmazta meg az evolúció elméletet, csak hosszas elemzések, rendszerezések után. Nem tudta, hogyan fogadná a közvélemény az evolúció gondolatát, mert a vallásos nézetek voltak az uralkodók. 1859. november 24-én jelent meg nagy hatású műve, A fajok eredete című. Sokáig nem merte kiadatni könyvét, végül azért szánta rá magát, mert Alfred Russel Wallace az övéhez hasonló gondolatokra jutott.

Névnapok: Lívia, Lídia, Eulália.

Ezen a napon született:

  • Johann Elias Bach zeneszerző 1705-ben.
  • Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, 1809-ben.

Ezen a napon halt meg:

  • Szász Pál matematikus 1978-ban.
  • Bajor Gizi színésznő 1951-ben. 1948-ban a legelső Kossuth-díjak egyikét ő kapta. Filmekben is szerepelt, rendezett is, de az igazi világa a színpad volt. Férje, Germán Tibor ölte meg, mert attól félt, hogy különféle betegségek fenyegetik.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: kör alakú vagy köralakú? Szekeres családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 09.28. Április 28. – miről nevezetes? Mikor van Ila névnap? Hány háromszöget találsz ebben az alakzatban? Kit nevezünk alkoholistának? Hogyan írjuk helyesen: könyvel vagy kőnyvel? Hogyan írjuk helyesen: járom vagy lyárom? Hogyan írjuk helyesen: higgye vagy higgye?