Február 12. – miről nevezetes?

1809-ben ezen a napon született Charles Robert Darwin az evolúcióelmélet atyja.evolució

Édesapja szerette volna, ha az orvosi pályát választja az ifjú Charles, de ő az érzéstelenítés nélkül végzett műtéteket végignézve rájött, hogy ez nem neki való. Ezután teológiát tanult. Cambridgeben érdeklődése a geológia irányába vitte. Felajánlottak számára egy öt évig tartó hajóutat, mely során lehetősége nyílt a világ több pontjára eljutni, és kutatóutakat tenni. 1839-ben megjelent az útleírásának első kiadása. A hajóút során még nem fogalmazta meg az evolúció elméletet, csak hosszas elemzések, rendszerezések után. Nem tudta, hogyan fogadná a közvélemény az evolúció gondolatát, mert a vallásos nézetek voltak az uralkodók. 1859. november 24-én jelent meg nagy hatású műve, A fajok eredete című. Sokáig nem merte kiadatni könyvét, végül azért szánta rá magát, mert Alfred Russel Wallace az övéhez hasonló gondolatokra jutott.

Névnapok: Lívia, Lídia, Eulália.

Ezen a napon született:

  • Johann Elias Bach zeneszerző 1705-ben.
  • Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, 1809-ben.

Ezen a napon halt meg:

  • Szász Pál matematikus 1978-ban.
  • Bajor Gizi színésznő 1951-ben. 1948-ban a legelső Kossuth-díjak egyikét ő kapta. Filmekben is szerepelt, rendezett is, de az igazi világa a színpad volt. Férje, Germán Tibor ölte meg, mert attól félt, hogy különféle betegségek fenyegetik.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.08.21. Mikor van Zakariás névnap? Agytorna 123. forduló Szőke családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: könyvelés vagy kőnyvelés? Farsangi népszokások Hogyan írjuk helyesen: pórnép vagy pór nép? Melyik virág lesz átlátszó az esőben? December 4. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: azt vagy aszt?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.