Favipiravir: mit kell tudni róla, kinek adható ez a gyógyszer?

A favipiravir gyógyszer mérsékelni tudja a súlyos COVID-19 kialakulásának kockázatát. Miután a tabletta a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében hatásosnak bizonyult, a készítményt már a háziorvosok is felírhatják, az otthonukban gyógyuló, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére is alkalmazhatják.

A favipiravirta Távol-Keleten eredetileg az influenza kezelésére használták, jelenleg azonban sok helyen, így Magyarországon is ezzel kezelik a kórházban fekvő koronavírusos betegeket. A favipiravir otthoni alkalmazását is lehetővé tették azért, hogy csökkentsék a kórházi kezelést igénylő betegek számát. A háziorvosokon túl minden olyan orvos elrendelheti a készítmény használatát, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít. A gyógyszer ingyenesen kiváltható

favipiravir gyógyszer
A favipiravir gyógyszer mérsékelni tudja a súlyos COVID-19 kialakulásának kockázatát.
Fotóillusztráció: Bulent Teoman Uzun / A Anadolu Agency via AFP

Kinek adható a favipiravir gyógyszer?

A készítmény a betegség korai szakaszában a leghatékonyabb, ezért fontos, hogy a tünetek megjelenésétől számítva napokon belül elkezdjék a használatát. A gyógyszer teszttel igazolt, enyhe vagy középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára adható, ám kizárólag a beteg beleegyezése esetén.

Ezen felül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatóak a favipiravir hatanyagú gyógyszerrel. A koronavírusos betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

Meddig javasolt a gyógyszer szedése?

A gyógyszer alkalmazásának szükségességéről tehát a háziorvos dönt, és a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható. A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges, ezt a tabletta mellé megkapják a készítményt kiváltó személyek.  A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság  alatt – írják a kormányzati tájékoztató oldalon.

A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja.