Édesburgonya fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető az édesburgonya?

Az édesburgonya tápláló, ízletes és sokféleképpen felhasználható zöldség. Általában ősszel a legalacsonyabb az ára, így érdemes most többet vásárolni belőle, a maradékot pedig lefagyasztani, hogy hosszan megőrizze minőségét. Mutatjuk, hogyan fagyasztható és tárolható az édesburgonya.

 A főtt édesburgonya fagyasztása

A főzés egyszerű és gyors módja annak, hogy édesburgonya készen álljon a fagyasztásra. Felkockázhatjuk, vagy felszeletelhetjük a zöldséget a főzéshez, attól függően, hogy később milyen recepthez szeretnénk felhasználni. 

Az édesburgonya fagyasztása, tárolása
Általában ősszel a legolcsóbb az édesburgonya, így érdemes most többet vásárolni belőle, a maradékot pedig lefagyasztani. Fotó: Getty Images

Első lépésként forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Tisztítsuk meg az édesburgonyát, majd vágjuk a kívánt formára és méretre. Az édesburgonyát ajánlott a héjával együtt főzni, ami utána könnyen eltávolítható.

Adjuk hozzá a burgonyát a forrásban lévő vízhez, és főzzük körülbelül 10-15 percig, vagy amíg kezd megpuhulni. (Fontos, hogy ne főzzük teljesen puhára, maradjon még kellően kemény.)

Vegyük ki az édesburgonyát a vízből, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten addig, amíg kihűl. Ezután tegyük zárható fagyasztózacskókba. Lehetőség szerint ne maradjon benne sok levegő. Majd mehet is a fagyasztóba.

A lefagyasztott édesburgonya akár 12 hónapig is megőrzi minőségét.

A sült édesburgonya fagyasztása

Elő lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Helyezzünk egy nagy tepsit a sütő alsó rácsára. Pucoljuk meg az édesburgonyát, villával néhány helyen szurkáljuk meg, majd tegyük a sütőrácsra. Körülbelül egy-másfél órán keresztül süssük, vagy amíg megpuhul. Ezt követően hagyjuk a burgonyát körülbelül egy órát hűlni a sütőben. Majd csomagoljuk be a kihűlt édesburgonyát fóliába, és fagyasszuk le egészbenfagyasztózacskóban, legfeljebb 12 hónapig.

Az egészben sült édesburgonya felmelegítéséhez vegyük le a fóliát. Csomagoljuk a zöldséget egy új fóliába, és süssük 180 fokos sütőben körülbelül 25-35 percig.

(Via)