Cukkini fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a cukkini?

A cukkini lefagyasztható nyersen is, de tovább megőrzi minőségét, ha előtte hőkezeljük. Felolvasztás után leginkább levesekben, rakott ételekben, szószokban és turmixokban használható.

Lehetőleg olyan cukkinit válasszunk ki fagyasztásra, ami nem puha, nincsenek rajta foltok. 

Cukkini fagyasztása nyersen

Alaposan mossuk meg a zöldséget, majd töröljük szárazra. Ha szükséges, hámozzuk meg és kaparjuk ki a közepét. Ezután szeleteljük fel akkorára, amekkorára szeretnénk, de le is reszelhetjük. Hagyjuk állni egy kicsit, majd nyomkodjuk ki a levét. Végül zacskóba téve fagyasztható is. Így kb. 2 hónapig marad fogyasztható a cukkini.

Hogyan fagyasztható a cukkini?
A cukkini lefagyasztható nyersen, vagy blansírozva. Utóbbi esetén tovább megőrzi minőségét. Fotó: Pixabay

Cukkini fagyasztása hőkezelés (blansírozás) után

1. lépés: Alaposan mossuk meg a cukkinit, hogy ne legyenek rajta szennyeződések.

2. lépés: Vágjuk, szeleteljük fel a cukkinit a kívánt méretűre. 

 3. lépés: Blansírozzuk a cukkinit. (A zöldség blansírozása segít megőrizni a színét, minőségét, és a tápértékét.) Tegyük a cukkini szeleteket 1 percig forrásban lévő vízbe. Fontos, hogy ne adjunk hozzá sót! Ezután tegyük át a szeleteket 2 percre egy nagy tálba, amibe előtte hideg vizet, jeget töltöttünk.

4. lépés: Óvatosan tegyük a szeleteket a jeges vízből egy papírtörlőre, hogy megszáradjanak.

5. lépés: Előfagyasztás. Egy tálcára, tepsire tegyünk sütőpapírt, majd helyezzük rá a szeleteket. Tegyük be a fagyasztóba 1-2 órára, amíg meg nem fagy.

6. lépés: Ha megfagyott, csomagoljuk a cukkinit zacskóba, vagy bármilyen edénybe, ami bírja a fagyasztást, és mehet is a mélyhűtőbe. 

A megfelelően blansírozott, csomagolt és fagyasztott cukkininek kb. 10 hónapig kell megőriznie a minőségét.  

A nagyobb méretű cukkinik a legjobban konzerválva, vagy pürésítve állnak el.

Mivel a cukkini 95% -ban víz, fagyasztás és felolvasztás után elég puha tud lenni, ezért a legjobban levesekben, rakott ételekben, szószokban és turmixokban használható. Fagyasztás után nem ajánlott önálló köretként, vagy salátákban használni, mivel túl vizes lesz az állaga.