Brokkoli fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a brokkoli?

Ha túl sok brokkolit vásároltunk, a fagyasztás a legjobb módja annak, hogy a maradék zöldség sokáig megőrizze minőségét. Mutatjuk a lépéseket.

A friss brokkoli megfelelő tárolással akár két hétig is eláll a hűtőben, ha azonban már előre látjuk, hogy túl sok lesz egyszerre ebből a zöldségből, akkor érdemes a fagyasztást választani, előtte pedig blansírozni. (Így tovább megőrzi színét, és ami még fontosabb: a tápértékét is.

Brokkoli, fagyasztás
A megmaradt brokkolit érdemes lefagyasztani, sokáig megőrzi minőségét. Fotó: Pixabay

Első lépés: a brokkoli megtisztítása

A brokkoli blansírozása előtt vágjuk le a kemény, fás szárakat. Ezután áztassuk hideg, sós vízben mintegy 30 percig, így alaposan megtisztíthatjuk a szennyeződésektől, rovaroktól. Ezután jól öblítsük le a zöldséget hideg víz alatt. Bontsuk a brokkolit virágokra, és amennyiben kisebb darabokban szeretnénk tárolni, vágjuk a kívánt méretre. 

Második lépés: blansírozás

A virágokra bontott brokkolit dobjuk forró vízbe, 3 percre. Majd szűrjük le, és azonnal tegyük bele a zöldséget a jeges víz tálba. Hagyjuk benne 1-2 percig, ha a zöldség kihűlt, ismét engedjük le róla a vizet egy szűrőedény segítségével. 

Harmadik lépés: mehet a brokkoli a fagyasztóba

A blansírozás után a kihűlt brokkoli készen áll a csomagolásra és a fagyasztásra. Tegyük a zöldséget fagyasztótáskába, tasakba, ám még mielőtt így behelyeznénk a mélyhűtőbe, érdemes felcímkézni a dátummal.  

A fagyasztott brokkoli egy évig is megőrzi minőségét.