Augusztus 14. – miről nevezetes?

1949-ben ezen a napon kezdődött a II. Világifjúsági Találkozó.

Budapesten rendezték, 82 országból érkezett 10400 fiatal részvételével. Szlogenje a következő mondat volt: „Fiatalok egyesüljetek, előre a hosszan tartó békéért, demokráciáért, nemzeti függetlenségért és a népek jobb jövőjéért.”. Az imperialista országok igyekeztek ellehetetleníteni fiatal polgáraik számára, hogy eljuthassanak az eseményre. Augusztus 28-ig tartott a fesztivál, sport- és kulturális rendezvényekkel, konferenciákkal. A Népstadion építési munkálatai ebben az időben még folytak, négyezer lelkes résztvevő segítő kezet nyújtott az esemény ideje alatt. 1957-ben Moszkvában rendezték meg a legnagyobb VIT-et, melyen 131 országból 34000 fiatal lehetett jelen. A kommunista tábor egyik propaganda eszközéül használták fel a hidegháború idején a találkozót. 1973 körül a nemzetközi zenei fesztiválokra nem volt lehetősége magyar zenekarnak kijutni, ezért nagyon fontos volt, hogy a VIT-en ki képviseli a magyar könnyűzenét. A zenészeknek még politikai képzésre is kellett járniuk, hogy méltóképpen jeleníthessék meg a magyarokat Kelet-Berlinben.

Névnapok: Marcell, Maximilián.

Ezen a napon született:

  • Magic Johnson kosárlabdázó 1959-ben.
  • Kálid Artúr színész 1970-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Jávor Pál színész 1959-ben. Az első magyar férfi filmsztár volt. A legismertebb és legkedveltebb magyar színészként tartják számon. Hetvennél is több filmben játszott, az utolsó némafilmben, és az első hangosfilmben egyaránt szerepet kapott. Hét alkalommal Karády Katalin volt a partnere. A harmincas-negyvenes években az ország női szívei érte dobogtak. Nagyon szerette a cigányzenét, a borozást és a mulatozást. Botrányai, lovagiassága, emberszeretete ismert volt.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: 7-tel vagy 7-el? Németh családnév – mi az eredete, jelentése? Milyen névnapok vannak júliusban? Mikor van Tivadar névnap? Keresztrejtvény – 16.05.22. Hogyan írjuk helyesen: laposfogó vagy lapos fogó? Hogyan írjuk helyesen: kívánatos vagy kivánatos? Keresztrejtvény – 16.05.29. Hogyan írjuk helyesen: megkísérel vagy megkisérel? Hogyan írjuk helyesen: hadd legyen vagy had lássam?