Április 5. – miről nevezetes?

1946-ban ezen a napon született Bródy János zeneszerző.

Bródy János

Hétévesen kezdett el zongorázni tanulni. Az érettségi után került az Illés-együttesbe. A hatvanas évek beatkultúrájának sztárjává vált, sokat tett azért, hogy a beat nyelve a magyar is lehessen. Ártatlannak látszó sorokat igyekezett a cenzúra mögé juttatni, azonban a Koncz Zsuzsának írt, Ha én rózsa volnék dal, miatt a Jelbeszéd albumot visszahívták és bezúzták. Színpadi művek szövegét is írta, például az István, a királyt. 500 dal szövegét, 100 dal zenéjét szerezte. Többek között Liszt Ferenc-díjat és Kossuth-díjat is kapott.

Névnapok: Vince, Irén, Teodóra.

Ezen a napon született:

  • Martonyi János külügyminiszter, ügyvéd 1944-ben.
  • Szente Vajk színész 1981-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Kurt Cobain rockzenész, a Nirvana frontembere 1994-ben.
  • Komlós Juci színésznő 2011-ben.

Az egyházban Ferreri Szent Vince napja. Dominikánus szerzetes volt, híres szónok. Gyógyulásért, vigasztalásért fordultak hozzá leginkább a betegek.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.10.26. Mikor van Gergő névnap? Keresztrejtvény – 10.20. Mikor van Paulina névnap? Keresztrejtvény – 16.04.03. Hogyan írjuk helyesen: kitüntet vagy kitűntet? Mi az IP-címem? Február 6. – miről nevezetes? Mi a különbség a részegség és az alkoholmérgezés között? Banán fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a banán?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.