Mikor van Teodóra névnap?

Szeptember 11.

Teodóra névnap - Theodora Richards

A legismertebb Teodóra: Theodora Richards modell, Keith Richards, a Rolling Stones tagjának kisebbik lánya. (Fotó: Thinkstock)

 

A görög eredetű Teodor férfinév női párja, jelentése: isten ajándéka.

Híres Teodórák: Theodora császárné, Uhrik Teodóra táncművész, Bán Teodóra balettművész, Teodora Sutra model, VV Teo ValóVilág szereplő.

teodora-nevnap

A Theodora-forrás ivókútja. A forrás a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Káli-medencében, Kékkúton található. Kékkút (a középkorban Kukut, utóbb Alsókút illetve Kőkút) az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején jelent meg először a Lipszky János által készített térképen, „savanyú víz” latin megjegyzéssel a község neve mellett. A Kékkúton talált ásványvizet először „Kékkúti Anna-forrás víz” néven kezdték el palackozni, a palackozás előtt csak a helyi lakosság fogyasztotta az ásványvizet. A forrás első tulajdonosa Lang Mayer és Fia cég volt akik bérbe véve a forrást, palackozót építettek rá és 1907-től megkezdték a forgalmazást.

A Bizánci Birodalom történetének legbefolyásosabb császárnéja volt Theodora. Férje, Justinianus uralkodása alatt sok olyan törvényt hoztak, ami kedvezett a nőknek. A legendák szerint Theodórának egy titkos laboratóriuma volt a föld alatt, ahol szerelemi bájitalokat és mérgeket kevert.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hány vagy hányik? Agytorna 153. forduló Keresztrejtvény – 16.04.12. Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.04.28. Május 23. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 08.18. Mi Tolna megye székhelye? November 8. – miről nevezetes? Mikor van Debóra névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.