Április 28. – miről nevezetes?

A munkahelyi balesetekben megsérült vagy elhunyt munkavállalók emléknapjaMunkahelyi baleset

Világszerte évente kétszázezernél is több munkavállaló hal meg munkahelyi balesetben. Ezen a napon alkalom nyílik az emlékezés mellett arra is, hogy a munkahelyeken harcoljanak a munkahelyi biztonság javításáért. A foglalkozási ártalmak, mint a por, zaj, sugárzás is okozhat betegséget, szenvedést, például rákot, szélütést, szívbajt. Mottó: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért.”

Névnapok: Zita és Mariann

Ezen a napon született:

  • Oskar Schindler gyáros 1908-ban. A Holokauszt idején körülbelül 1200 zsidó munkás életét mentette meg azzal, hogy gyáraiban alkalmazta őket. Róla szól a Schindler listája című film. Elérte, hogy alkalmazottainak nem kellett gettóban lakniuk, hanem munkásszállón. Elegendő élelmet kaptak, gyógyították őket, nem kerültek Auschwitzba. 1943-ban gyárát lőszergyárrá alakították, de egyetlen használható lőszer sem készült itt. Amikor a Szovjetunió csapatai elérték Lengyelországot, akkor a gyárnak költöznie kellett. Ekkor készített listát azokról a dolgozókról, akiket magával vitt az új gyárba.
  • Szaddám Husszein iraki elnök, diktátor 1937-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Pató Pál alszolgabíró, községi jegyző 1855-ben.
  • Benito Mussolini fasiszta politikus, miniszterelnök, diktátor 1945-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ki adhat vért? Agytorna 208. forduló Meddig kell bevallanom a személyi jövedelemadót (szja) 2015-ben? Agytorna 235. forduló Keresztrejtvény – 10.06. Keresztrejtvény – 16.05.21. Keresztrejtvény – 07.13. Mikor van Leó névnap? Szeptember 30. – miről nevezetes? Mikor van Menyhért névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.