Április 27. – miről nevezetes?

A vakvezető kutyák világnapja

Vakvezető kutya

 

1994-ben emlékeztek meg először a vakvezető kutyákról. A jól képzett kutya megvédi gazdáját a rá leselkedő veszélyektől, akár még gazdája utasításaival ellentétesen is cselekszik ennek érdekében. 1916-ban Németországban kezdték képezni ilyen célra a kutyákat, a világháborúban megvakult katonák segítésére. Magyarországon először 1978-ban nyitottak ilyen iskolát. Angliában évente 700 kutyát képeznek ki, Magyarországon mindössze évente 20-25 kutyát adnak át. A hazánkban élő 20000 vak emberből csak 110-120 személy rendelkezik segítő kutyával. Elsősorban a labrador retrievert, a golden retrievert és a német juhász kutyát tudják használni segítőnek. 8-12 évesen vonulnak nyugdíjba. A kutyusok nem ismerik a színeket, így a közlekedési lámpánál való átkelésnél a gyalogosok mozgásából következtetnek arra, hogy mikor szabad lelépni a járdáról.

Névnapok: Zita, Mariann, Anasztáz.

Ezen a napon született:

  • Gidófalvi Jancsó Miklós farmakológus, fiziológus, hisztokémikus 1903-ban. Többek között a kemoterápiás módszerek hatásvizsgálatával is foglalkozott.
  • Tokody Ilona szoprán opera énekesnő 1953-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Darányi Ignác agrárpolitikus, jogász 1927-ben.
  • Alpár Ignác műépítész 1928-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: gyanús vagy gyanus? Hogyan írjuk helyesen: konzervatívan vagy konzervativan? Hogyan írjuk helyesen: 3-mal vagy 3-al? Hogyan írjuk helyesen: szervizel vagy szervízel? Hogyan írjuk helyesen: mulandó vagy múlandó? Melyik a világ leghidegebb települése? Hogyan írjuk helyesen: között vagy közöt? Október 27. – miről nevezetes? Június 2. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: 4-gyel vagy 4-el?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.