Április 27. – miről nevezetes?

A vakvezető kutyák világnapja

Vakvezető kutya

 

1994-ben emlékeztek meg először a vakvezető kutyákról. A jól képzett kutya megvédi gazdáját a rá leselkedő veszélyektől, akár még gazdája utasításaival ellentétesen is cselekszik ennek érdekében. 1916-ban Németországban kezdték képezni ilyen célra a kutyákat, a világháborúban megvakult katonák segítésére. Magyarországon először 1978-ban nyitottak ilyen iskolát. Angliában évente 700 kutyát képeznek ki, Magyarországon mindössze évente 20-25 kutyát adnak át. A hazánkban élő 20000 vak emberből csak 110-120 személy rendelkezik segítő kutyával. Elsősorban a labrador retrievert, a golden retrievert és a német juhász kutyát tudják használni segítőnek. 8-12 évesen vonulnak nyugdíjba. A kutyusok nem ismerik a színeket, így a közlekedési lámpánál való átkelésnél a gyalogosok mozgásából következtetnek arra, hogy mikor szabad lelépni a járdáról.

Névnapok: Zita, Mariann, Anasztáz.

Ezen a napon született:

  • Gidófalvi Jancsó Miklós farmakológus, fiziológus, hisztokémikus 1903-ban. Többek között a kemoterápiás módszerek hatásvizsgálatával is foglalkozott.
  • Tokody Ilona szoprán opera énekesnő 1953-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Darányi Ignác agrárpolitikus, jogász 1927-ben.
  • Alpár Ignác műépítész 1928-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.01.06. Mi a címe a képnek? Mikor van Rezeda névnap? Szabó családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: dívik vagy divik? Hogyan írjuk helyesen: megrúg vagy megrug? Keresztrejtvény – 16.10.06. Június 25. – miről nevezetes? Július 24. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: higgyél vagy higyjél?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.