Április 17. – miről nevezetes?

1894-ben ezen a napon született Nyikita Szergejevics Hruscsov.

Hruscsov

Joszif Visszarionovics Sztálin halála után, 1953-tól 1964-ig volt a Szovjetunió Kommunista Pártjának első titkára, 1958 és 1964 között pedig a Minisztertanács elnöki posztját is betöltötte.

Szerepet játszott az 1956-os magyar forradalom leverésében, a berlini fal megépítésében. Nevéhez fűződik a desztalinizáció, vagyis a szembenézés a sztálinizmussal. Igazándiból nem akarta megszüntetni a sztálinizmust, csak a Sztálin kultuszt és a túlkapásokat. Felemás eredményeket értek el, a felelősöket nem büntették meg, csak kiszorították a hatalomból. A diktatúra fennmaradt, a keleti blokk országaiban nem csökkent a szovjet befolyás. A megfélemlítés, manipuláció, lekenyerezés vált jellemzővé a nyílt terror helyett.

Névnapok: Rudolf, Izidóra.

Ezen a napon született:

  • Riccardo Patrese olasz autóversenyző 1954-ben.

  • Jennifer Garner Golden Globe-díjas színésznő 1972-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Benjamin Franklin író, államférfi 1790-ben.

  • Muráti Lili színésznő 2003-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Karola névnap? Fülöp családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.04.21. Mikor van Endre névnap? Hogyan írjuk helyesen: színtere vagy szinttere? November 1. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: ambiciózus vagy ambíciózus? Agytorna 153. forduló Mikor van Tália névnap? Agytorna 74. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.